Gemeente Geertruidenberg


Wethouder Lida Verschuren presenteert fiets- en wandelroutes

`Langs vestingwerken en verdedigingslinies'

Op zondag 3 september om 14.30 uur zal wethouder Lida Verschuren van de gemeente Geertruidenberg, de brochure `Langs vestingwerken en verdedigingslinies' presenteren en uitreiken aan haar collega-wethouders van de gemeenten Drimmelen, Oosterhout en Werkendam. Die middag zal de Bergsche Battery bovendien de geschiedenis doen herleven. Zij geeft dan een zo verantwoord mogelijke nabootsing van de stadsmilitie anno 1593. De presentatie van de brochure en demonstratie van de Bergsche Battery worden gehouden aan de Vestingwerken in de Kloosterstraat in Geertruidenberg.

Twee routes

Het samenwerkingsverband Brabant aan de Biesbosch (gemeenten Drimmelen, Oosterhout, Geertruidenberg en Werkendam) heeft het initiatief opgepakt om een fiets-wandelbrochure, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het REAP West-Brabant, te wijden aan het thema vestingwerken en verdedigingslinies. De brochure bevat twee fietsroutes; één door het gebied Den Hout, Munnikenhof en Drimmelen en één door het gebied Hank, Werkendam en Almkerk. De verbinding van beide routes is een fiets-wandelroute door de historische vestingstad Geertruidenberg.

Verdedigingslinie

West-Brabant kent vele historische verdedigingswerken als forten, vestingsteden, linies en schansen. Dit zijn overblijfselen uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en de oorlog met de Fransen eind 18e eeuw. Zij maken deel uit van de West-Brabantse verdedigingslinie (tussen Zeeland en Geertruidenberg) en vormen nu stille getuigen in het landschap van de krijgsgeschiedenis in deze regio.

Tussen Breda-Noord en Geertruidenberg bevinden zich diverse linies en schansen, zoals de linies van Den Hout en Munnikenhof, de Spinolaschans, de Kleine schans en het vestingstadje Geertruidenberg.

Uren fietsplezier

De brochure, goed voor bijna 100 kilometer fietsplezier en een mooie wandeling door de vestingstad Geertruidenberg, is verkrijgbaar bij VVV-Geertruidenberg (Markt 46, Geertruidenberg, tel. 517 689).