Waterschap Roer & Overmaas


25-08-2006

Persinformatie: wandelen langs bronbeekje en regenwaterbuffer

Met gids van het waterschap in Bunde

Waterschap Roer en Overmaas nodigt u uit om op 3 september mee te gaan naar het bronbeekje Overbundebeek en de regenwaterbuffer Dennenberg in Bunde, nabij het Bunderbos. De beek en de buffer liggen middenin een waardevol natuurgebied. De wandeling start op zondag 3 september om 14.00 én om 15.00 uur op de kruising van de Kloosterweg en de Prins Bernardlaan in Bunde. De route is niet geschikt voor kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn. De excursies worden georganiseerd ter gelegenheid van De Groene Maand in september. Jaarlijks organiseert IVN de Groene Maand die in 2006 in het teken van water staat.

Wateroverlast
Aan de noordzijde van het dorpje Bunde is het voormalige kloostercomplex Overbunde gelegen. In 2003 is hier het project Overbunde/Dennenberg gestart. Naast de aanleg van een aantal bouwkavels en het restaureren van de kapel, maakte het opknappen van het kloosterpark ook deel uit van het project. Waterschap Roer en Overmaas heeft hier een regenwaterbuffer aangelegd om de kans op overlast van regenwater (dat van de hellingen van het Bunderbos naar beneden stroomt) in de lager gelegen woonwijk sterk te verminderen. De buffer kan 1, 3 miljoen liter water opvangen.

Vuursalamander
Omdat er in het bos bijzondere planten groeien, verwacht het waterschap die straks ook in de buffer. Daarom zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de buffer vol zand en slib raakt en na een tijdje moet worden uitgebaggerd. Planten en dieren die zich dan in de buffer hebben gevestigd, kunnen we nu mooi met rust laten. Het waterschap hoopt dat de bijzondere vuursalamander en de alpenwatersalamander straks in het gebied te vinden zijn. Bij het aanleggen van de buffer heeft het waterschap de kans gegrepen om een deel van de oorspronkelijke natuur in het gebied te herstellen. De Overbundebeek, die ooit was weggestopt onder grond, stroomt gedeeltelijk weer aan de oppervlakte en in de buffer kunnen zich prachtige kwelafhankelijke vegetaties ontwikkelen. U bent van harte uitgenodigd om zelf te komen kijken hoe het is geworden.