Gemeente Meerssen


Persbericht van maandag 28 augustus 2006

Zondag 3 september 2006
Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed

Foto: zondag 3 september Open Dag in de Synagoge Meerssen

Synagoge Meerssen

Sinds 1996 wordt op veel plaatsen in Europa een open dag gehouden om belangstellenden kennis te laten maken met Joods cultureel erfgoed. Inmiddels doen 30 landen hieraan mee. Dit jaar vindt de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed plaats op zondag 3 september. De Raad van Europa heeft deze dag aangeduid als een officieel cultureel evenement om het erfgoed van Joodse cultuur en historie in Europa onder de aandacht te brengen. B'nai B'rith Nederland (een joodse vereniging voor goede doelen), in samenwerking met de Joodse Kerkgenootschappen, helpen mee om dit evenement in Nederland vorm te geven.

Wat is er te zien en waar?
In Amsterdam, Bourtange, Delft, Enschede, Meerssen, Middelburg, Utrecht en Winterswijk wordt een speciaal door studenten van de Utrechtse Universiteit voor dit doel vervaardigde documentaire vertoond en worden over het onderwerp 'Joodse migratieroutes naar Nederland' lezingen gehouden door prominente deskundigen. Informatie: www.joods-erfgoed.nl of bel Hans Joosten, 035-6037320. Email: bnaibrithned@planet.nl.

Programma Synagoge Meerssen
De Synagoge Meerssen (Kuileneindestraat 22a te Meerssen) is op zondag 3 september voor belangstellenden toegankelijk van 11.00-17.00 uur. Drs A.W. Rosenberg verzorgt om 12.00 uur en om 14.00 uur een lezing onder de titel `De Joden in Limburg' . Daarnaast wordt de documentaire `Een vluchtige geschiedenis' getoond. De Synagoge kan worden bezichtigd en er zullen personen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. De Europese Dag zal om 17.00 uur worden afgesloten met een concert door de muzikanten van `La Rosa' uit Maastricht. La Rosa bestaat uit de volgende muzikanten: Mariëtte Koolhoven (zang), Piet Bongaarts (gitaar), George Janssen (pianist en accordeonist), Paula Paashuis (violist), Willem Verschoor (dzjembé en gitaar. La Rosa wil de warmte, humor en tragiek van het Yiddische lied overbrengen en bovenal misschien de levensvreugde en de liefde voor het leven waaruit deze muziek van de Ashkenazische Joden zo rechtstreeks voorkomt.

De Stichting Synagoge Meerssen nodigt u graag uit om op zondag 3 september 2006 kennis te maken met de eeuwenoude Joodse bijdrage aan de Nederlandse historie en cultuur.

Synagoge Meerssen, Kuileneindestraat 22a, Meerssen. Zondag 3 september 2006 geopend van 11-17 uur.