Deelgemeente Charlois Rotterdam

Enorme visser op Charloisse Hoofd

"De Visser" Op 3 september, de laatste dag van de Wereldhavendagen, wordt tussen 16.00 en 17.00 uur de Visser op het Charloisse Hoofd langs de Maas geplaatst.

Het beeld van een visser van 10 meter hoog, 20 meter breed en 8 meter diep met een gewicht van meer dan 5000 kilo, heeft dan al drie dagen in de takels van de Matador 3 van Bonn & Mees door de Rotterdamse haven gevaren. Bij de plaatsing van het kunstwerk zullen onder andere loco-burgemeester Jantine Kriens, wethouder Dominic Schrijer en bestuurder Lionel Martijn van de deelgemeente Charlois aanwezig zijn.

De gemeente Rotterdam is een echte wereldstad met meer dan 150 culturen. De Visser met zijn standplaats op het Charloisse hoofd sluit hierop aan. Er is voor een beeld van een visser gekozen omdat dit een internationaal herkenbaar symbool vormt en een beroep is dat in iedere cultuur voorkomt.

De Visser is een initiatief van kunstenaar / architect Ger C. Bout. Studenten van het Albeda College, de Haagse Hogeschool / TH Rijswijk en de Hogeschool Rotterdam hebben samengewerkt aan de totstandkoming van het kunstwerk. Studenten van het Rotterdamse Albeda College waren verantwoordelijk het in elkaar zetten en het lassen van het cor-ten stalen beeld en voor de bouw van de fundering. Studenten van de Hogescholen namen de berekeningen van de Visser op zich. En studenten van de Haagse Hogeschool verzorgen de communicatie.

Diverse bedrijven hebben geholpen met adviezen en door het leveren van de benodigde materialen en het beschikbaar stellen van gereedschappen. Het project is bedoeld om studenten van verschillende niveaus met elkaar te laten samenwerken, van elkaar te laten leren, elkaar te inspireren en om samen iets te maken waar zij en anderen trots op kunnen zijn. De gemeente Rotterdam en het bedrijfsleven hebben met enthousiasme aan dit innovatieve project meegewerkt. Het geheel is tot stand gekomen zonder financiële middelen.

Ger C. Bout heeft ruim 8 jaar gewerkt aan de Visser: zonder geld, maar met inzet van enthousiaste studenten en bedrijven die belang hebben bij het goed functioneren van de Rotterdamse haven. Door middel van het kunstwerk wordt getracht een brug te slaan tussen het onderwijs en het bedrijfsleven en daarmee ook de problemen van de metaal- en bouwsector te belichten. In de metaalsector is een groot tekort aan vakmensen: in totaal gaat het om ruim 11.000 vacatures. Met de Visser hoopt Ger C. Bout jongeren te prikkelen een goede beroepsopleiding te volgen en o.a. te interesseren voor de metaalsector.

Na de plaatsing van de Visser wordt het project afgerond met een RVS plaat waarop de namen van alle betrokkenen komen te staan. Stichting de Visser gaat dan aan het werk met een volgend project. Opnieuw onder leiding van Ger C. Bout, met een andere kunstenaar en met andere studenten, maar met dezelfde doelstellingen, zodat er mogelijk over een aantal jaren, als alles goed blijft gaan, een aantal kunstwerken langs de Nieuwe Waterweg zal staan.