Ingezonden persbericht


Lezing Gerard Soeteman over Zwartboek

Op zondag 3 september 2006 is Gerard Soeteman - scenarioschrijver van dé Nederlandse film vaan 2006, Zwartboek van Paul Verhoeven, - te gast bij Dee Verdieping van Nederland. Hij geeft dan een lezing over de wijze waarop hij het scenario voor de film heeft geschreven en hoe historische bronnen hierin verwerkt zijn. De lezing wordt georganiseerd in het kader van de tijdelijke tentoonstelling bij De Verdieping van Nederland: De Bron, schrijvers geïnspireerd door historische documenten (te zien tot en met 22 oktober 2006). De Verdieping van Nederland is de permanente topstukkententoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

Zwartboek
Vanaf 14 september 2006 is de film Zwartboek van Paul Verhoeven in de bioscoop te zien. De film heeft al grote internationale belangstelling gewekt en is tevens de Nederlandse inzending voor een Oscar. Zwartboek vertelt het verhaal van de jonge joodse revuester Rachel Steinn die in 1944 ten onrechte van het verraad van haar verzetsgroep wordt beschuldigd. Pas na de oorlog slaagt zij erin de werkelijke verrader te ontmaskeren en wraak te nemen. Gerard Soeteman schreef tal van andere scenario's, waaronder die van Turks Fruit, Floris, Max Havelaar en Soldaat van Oranje.

Lezing
Tijdens de lezing vertelt Gerard Soeteman over de manier waarop hij met historische bronnen omgaat en over de totstandkoming van het scenario van Zwartboek. Tevens is het de wens van Soeteman om de dialoog met het publiek aan te gaan. Voor publiek is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen. De lezing vindt plaats in het Auditorium van het Nationaal Archief, op zondag 3 september 2006 van 14.00 tot 15.30 uur. Aanmelden kan via 070-3315400 of via info@deverdiepingvannederland.nl. De kosten bedragen ¤ 7,50 p.p.

De Verdieping van Nederland
De Verdieping van Nederland is de permanente tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief en toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit beide collecties. Tot en met 22 oktober is de tijdelijke tentoonstelling De bron, schrijvers geïnspireerd door historische documenten te zien. De lezing van Soeteman vindt plaats in het kader van deze tentoonstelling evenals de lezing op 8 oktober van Griselda Molemans. Zij zal vertellen over haar publicatie In het voetspoor van de panter. Meer informatie hierover: www.deverdiepingvannederland.nl. De Verdieping van Nederland is zeven dagen per week gratis toegankelijk en bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, vlakbij het Haagse Centraal Station.