Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Gezamenlijk metaalkunstwerk Visser aan de Maas krijgt een plek 23-8-2006

Op 3 september, de laatste dag van de Wereldhavendagen, wordt het kunstwerk De Visser op het Charloisse Hoofd langs de Maas geplaatst. Het beeld van een visser van 8m x 22,5m, 9m hoog en een gewicht van meer dan 5000 kilo, heeft dan al drie dagen tussen de tentakels van Bonn & Mees door de Rotterdamse haven gevaren. Bij de plaatsing van het kunstwerk zullen loco-burgemeester J. Kriens en wethouder D. Schrijer van Rotterdam aanwezig zijn.

De Visser is een initiatief van kunstenaar, architect Ger C. Bout. Studenten van het Albeda College, de Haagse Hogeschool, TH Rijswijk en de Hogeschool van Rotterdam hebben samengewerkt bij de totstandkoming van het kunstwerk. Leerlingen van het Rotterdamse Albeda College waren verantwoordelijk voor het lassen en in elkaar zetten van het beeld. Studenten van de Hogescholen namen de berekeningen van de Visser op zich. Diverse bedrijven hebben geholpen door onder andere de benodigde materialen te leveren. Het project is bedoeld om studenten van verschillende niveaus met elkaar te laten samenwerken, elkaar te inspireren en om samen iets te maken waar ze trots op kunnen zijn. De gemeente Rotterdam en het bedrijfsleven hebben dit innovatieve project mogelijk gemaakt en het is geheel tot stand gekomen zonder financiële middelen.

Ger C. Bout heeft twee jaar gewerkt aan dit project. Zonder geld, maar met enthousiaste studenten en bedrijven die belang hebben in het goed functioneren van de Rotterdamse haven. Het kunstwerk probeert een brug te slaan tussen het onderwijs en het bedrijfsleven en daarmee ook de problemen van de metaal- en bouwsector te belichten. Met `de Visser' hoopt Ger C. Bout jongeren te interesseren voor de metaalsector.

Al jaren daalt het aantal studenten op techniekopleidingen op zowel vmbo-scholen als in het hoger onderwijs. Bovendien gaan veel vakmensen in de metaalsector binnenkort met pensioen. Dit alles heeft tot gevolg dat in het industriële midden- en kleinbedrijf ongeveer een derde van de bedrijven een tekort heeft aan vakmensen. In totaal gaat het om ruim 11.000 vacatures. Terwijl er ongeveer 3.000 jongeren per jaar de opleidingen met diploma verlaten.
Het tekort is dus groot en vele bedrijven in de metaalsector waren dan ook bereid mee te helpen aan het project. Zo ook de Koninklijke Metaalunie, die vooral blij is met het zichtbaar maken van de mogelijkheden in de metaalsector. De metaalindustrie heeft nog steeds het imago van vies werk, aldus Rob van Engelenburg van de Metaalunie.

De geringe toestroom en hoge uitval van scholieren zijn een gevolg van een slecht imago van de metaalindustrie evenals de onzichtbaarheid van de werkzaamheden van metaalbedrijven. Nederland heeft echter belang bij het goed functioneren van de Rotterdamse haven. De Visser is de start van een vernieuwend imago voor Charlois en Rotterdam en het begin van een serie beelden langs de Maas.

Na de plaatsing van De Visser is dit project afgerond, maar Stichting De Visser gaat dan aan het werk met een volgend project. Onder leiding van een andere kunstenaar en met hulp van andere studenten, met als doel jongeren met elkaar in contact brengen, van elkaar leren en samenwerken.

Voor meer informatie en foto's van De Visser zijn op aanvraag beschikbaar. Contactpersoon: Len Middelbeek. Telefoonnummer: 06-11 01 16 66 of via onderstaand e-mailadres.

Reageren: lm@innovatieplatform.nl