Ingezonden persbericht

Kom naar Scheveningen Haven!
3 september 2006: Start Groene Maand Zuid-Holland en North Sea Trail dag

Iedereen is welkom tijdens de opening van de Groene Maand in Zuid-Holland, met onder meer IVN- natuurexcursie en Open Podium met culturele optredens over de Noordzee. Tijdens de hele maand september zullen op diverse locaties in de provincie meer dan 60 inspirerende activiteiten voor jong en oud worden aangeboden rond het thema 'Water in overvloed'. We starten aan zee!

Iets leuks doen, ook met het hele gezin? Kom op zondag 3 september naar Scheveningen haven van 11.00 tot 14.00 uur om te genieten van de activiteiten die op deze dag gepland zijn. Zo is er een IVN-excursie "Eten uit de haven?" (beperkt aantal plaatsen) en een open podium met verschillende culturele optredens. De Noordzee en het wandelen langs de kust staan in het zonnetje, met een Scheveningse klederdracht modeshow, gedichten en diashow "ontdekkingsreis in 5000 km rond de Noordzee. Het geheel wordt omlijst met informatiekraampjes, met informatie over de Groene Maand en het langste wandelpad van Nederland (725 kilometer): het Noordzee Kustpad/North Sea Trail.
Toegang is gratis. Consumpties kunt u zelf aanschaffen in het café-restaurant.

12.00-13.20 Onder leiding van inspirerende en bevlogen gidsen kunt u in het boulevardtreintje mee met de IVN-natuurexcursie "Eten uit de natuur" rond de haven. Zo zal blijken dat er zeer unieke planten tussen de basaltblokken groeien, die nog eetbaar zijn ook! Voor deze gelegenheid is een privé-aquarium in een zeecontainer opengesteld. Daar zijn vissen te zien die in de haven voorkomen en die vissers voor onze kust opvissen.
Maximaal 48 mensen. U dient om 12.00 aanwezig te zijn. Inschrijven vooraf of ter plekke, Voorinschrijven is mogelijk bij: consulentschap.zuidholland@ivn.nl

12.00-13.20 Open Podium Noordzee Kustpad. Er is volop gelegenheid om u te laten inspireren door de vele wandelmogelijkheden en de fraaie kustlandschappen en bijzondere cultuur die niet alleen in Nederland maar rond de hele Noordzee te ontdekken zijn.
Ontdek het hart van het vissersdorp Oud-Scheveningen. Kom naar de klederdracht modeshow kijken en bewonder de vele fraaie oude kostuums (i.s.m. Muzee Scheveningen door Vrienden van Oud-Scheveningen).
Een fraaie foto-impressie van fotograaf Floris de Jong geeft een uniek sfeerbeeld, van zijn 5000 kilometer lange tocht rond de Noordzee. Wandelaars die het Noordzee Kustpad gelopen hebben- met 700 kilometer het langste wandelpad van Nederland- nemen prijzen in ontvangst voor hun prestatie. Geniet van de gedichten en verhalen over de Noordzee die zij inbrengen op het open podium.

13.30-14.00 Demonstratie van korren. De bijzondere afsluiting van dit evenement vindt plaats aan de branding in Scheveningen (op het strand net ten noorden van de haven, ter hoogte van Brunotti-Strandweg). Daar is te zien hoe de Scheveningse vissers met een traditioneel kornet langs de kust visten. Ontdek hoe vier personen zo'n sleepnet moeten trekken en wat de vangst is. Met het boulevardtreintje kunt u meerijden vanaf Sea-U-Again naar zee (beperkt aantal plaatsen) of zelf te voet gaan.

Locatie: café-restaurant Sea You Again, Dr. Lelykade 1d, in de 2e haven, jachthaven van Scheveningen
Programma: 11.00 - 14.00
IVN-excursie met treintje: 12.00 -13.20
Open Podium: 12.00 - 13.20
Organisatie: IVN-Zuid-Holland en North Sea Trail. Het IVN verzorgt zowel landelijk als provinciaal samen met 35 organisaties in september voor de 7e keer de Groene Maand met tal van activiteiten. De Groene Maand activiteiten zijn erop gericht meer mensen te betrekken bij natuur en landschap. Voor meer informatie over deze activiteit of de Groene Maand: www.groenemaand.nl. Voor meer informatie over North Sea Trail: www.northseatrail.nl

---- --