Ingezonden persbericht

Indrukwekkende dialogen tussen mensen die zijn aangewezen op zorg en hulp

Tv-serie Take Care Limburg gaat van start

De eerste aflevering van de 13-delige tv-serie Take Care Limburg wordt zondag 3 september om 17.00 uur uitgezonden op L1. Take Care Limburg, een initiatief van het Huis voor de Zorg, gaat uit van de vraag van de zorgbehoevende Limburgers. Zij zullen in toenemende mate gaan bepalen waar zij willen wonen en hoe zij hun leven willen inrichten. Iedere aflevering bestaat uit een gefilmd portret van twee zorgvragers, met wie iedereen zich kan identificeren. In de serie zal nadrukkelijk op zoek worden gegaan naar vernieuwende projecten en initiatieven waarin de zorgvrager centraal staat en waarmee de vermaatschappelijking van de zorg inhoud krijgt.

In de eerste aflevering staat het aangrijpende levensverhaal van Jan Linssen uit Maasbree en Karel Hutgens uit Venray centraal. Jan Linssen heeft een progressieve spierziekte, Karel Hutgens heeft bij een ongeval een hoge dwarslaesie opgelopen. Ze zijn beiden aangewezen op intensieve zorg, maar functioneren zo goed en zo kwaad als het kan nog midden in de samenleving. Jan Linssen runt nog altijd samen met een compagnon een elektrotechnisch installatiebedrijf, met zo'n zestig man personeel. Computerwerk doet hij via een blaaspijpje. En alle vergaderingen worden bij hem thuis gehouden, zodat hij op de hoogte kan blijven.
Omdat Karel Hutgens wel biceps maar geen triceps meer heeft, kan hij alleen nog maar een trekbeweging maken, dus geen draaibeweging. Daarom heeft hij een speciale fiets waarmee hij aan het stuur kan trekken en zo kan fietsen. Inmiddels heeft hij al 23.000 kilometer op deze manier gefietst. Karel Hutgens gaat twee avonden per week naar de kroeg. Hij is een gezelligheidsmens en komt altijd wel in contact met mensen. Muziek is ook een grote passie van hem. Hij bezoekt regelmatig een concert.

In de eerste aflevering interviewen Karel Hutgens en Jan Linssen elkaar. Het resultaat is een aangrijpende en indrukwekkende dialoog tussen twee mannen die leven met ernstige beperkingen, maar er wel het beste van maken. Dat kunnen ze dankzij de inzet en betrokkenheid van zorgaanbieders en dankzij hun sociale netwerk: familieleden, vrienden, buren, enz.

Take Care Limburg wil de inwoners van Limburg informeren over de vermaatschappelijking van de zorg- en hulpverlening. Ze laten zien dat ze in toenemende mate de regie voeren over hun zorg- en hulpverlening en steeds meer zelf kunnen bepalen. Take Care Limburg laat ook zien dat mensen met een beperking 'gewoon' midden in de samenleving kunnen leven, wonen en werken. Met een beperking houdt het leven niet op, integendeel.
Take Care Limburg zoomt in op de vermaatschappelijking van de zorg door mensen hun persoonlijk levensverhaal te laten vertellen. Van daaruit wordt de link gelegd met zorgaanbieders, instanties, ziektekostenverzekeraars, woningcoöperaties en welzijnsondernemingen. De tv-serie laat ook zien wat de ontwikkelingen zijn en hoe groot de dynamiek in de Limburgse zorgsector is. Hoe eigentijds het aanbod is, en wat de ervaringen zijn van cliënten en anderen die bij de zorg betrokken zijn.

Het concept voor deze serie is ontwikkeld en geproduceerd door het productiehuis MOVED uit Tilburg en werd eerder succesvol uitgevoerd voor Omroep Zeeland en Omroep Brabant.
De eerste uitzending van Take Care Limburg zal plaatsvinden op zondag 3 september om 17.00 uur. De uitzending zal vervolgens in de avonduren een aantal keren worden herhaald en op maandag 4 september in de zogeheten carrousel van L1 'meelopen'. Alle uitzendingen van Take Care Limburg worden zo geprogrammeerd: op zondag om 17.00 uur de eerste uitzending, 's avonds de herhalingen en op maandag in de carrousel. De uitzenddata zijn: 3-10-17-24 september, 1-8-15-22-29 oktober, 5-12-19-26 november.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -