Ingezonden persbericht



'I Can Fly'-dag van Piloten Zonder Grenzen groot succes

Afgelopen zaterdag beleefden zestig kansarme kinderen tussen de 8 en 15 jaar een feestdag in de Flevopolder. De kinderen waren uitgekozen door Jantje Beton om deel te nemen aan de 'I Can Fly'-dag, een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Stichting Piloten Zonder Grenzen en de Aviodrome. De kinderen waren een dag te gast in het nationale luchtvaart-themapark, met als hoogtepunt een rondvlucht per vliegtuig. De rondvluchten werden gedoneerd door de piloten. Daarnaast konden de kinderen verkleed in een uniform als stewardess of piloot op de foto.
De Stichting Piloten Zonder Grenzen is een organisatie die andere hulporganisaties helpt met hun behoeften op luchtvaartgebied. PZG zendt junglevliegers uit, bemiddelt bij het transport van spoedeisende humanitaire goederen en begeleidt zieke kinderen. Daarnaast organiseert Piloten Zonder Grenzen jaarlijks samen met de Aviodrome een feestelijk dagje uit voor kinderen die een verzetje kunnen gebruiken.
Het weer was de jeugdige vliegers hemelbestormers gunstig gezind. Toen de vloot vliegtuigjes veilig was teruggekeerd op het nest, straalde de opwinding van zestig gezichten. Iets om op terug te kijken.


---

Einde persbericht

Aanvullende informatie

Organisatie
De 'I Can Fly-dag' is een initiatief van stichting Piloten Zonder Grenzen/Aviation Sans Frontières NL in samenwerking met het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven van Lelystad en diverse luchtvaartmaatschappijen en luchtvaart gerelateerde bedrijven.

Locatie
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Stichting Piloten Zonder Grenzen/Aviation Sans Frontières NL Algemeen
Stichting Piloten Zonder Grenzen (PZG) helpt hulporganisaties in ontwikkelingslanden. In deze landen zijn wegen vaak onbegaanbaar en rivieren onbevaarbaar. Luchttransport is dan de manier om hulpgoederen, medicamenten, patiënten en hulpverleners te vervoeren. De stichting is in 1987 opgericht naar Frans voorbeeld en kent zusterorganisaties in België, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Eind 2005 heeft de stichting Piloten Zonder Grenzen het keurmerk Verklaring van geen bezwaar ontvangen van het Centraal Bureau Fondsenwerving.

Vliegdienst
PZG gebruikt haar uitgebreide kennis en contacten in de wereld van de luchtvaart om vliegdiensten van hulporganisaties op te zetten en te onderhouden. Onlangs is er vervolg gegeven aan het humanitaire project 'Hartslag'. Dit project is enkele jaren geleden door Terre des Hommes met medewerking van Piloten Zonder Grenzen gestart. Met behulp van een Cessna 206 verzorgen de piloten het vervoer van patiënten en hulpmiddelen naar enkele niet over de weg bereikbare medische klinieken in Noord Kenia.

Vrachtvervoer
PZG bemiddelt in de verzending van humanitaire goederen naar de derde wereld door grote luchtvaartmaatschappijen ten behoeve van kleinschalige initiatieven. Jaarlijks wordt er ongeveer zeven ton kosteloos of tegen sterk gereduceerd tarief verzonden.

Kinderbegeleiding
PZG- vrijwilligers die werkzaam zijn in de luchtvaart kunnen tegen gereduceerde tarieven vliegen. De stichting zet zich dan ook in om kinderen uit de derde wereld die in het westen een medische behandeling moeten ondergaan, tijdens hun reis te begeleiden.

Nederlandse activiteiten
Jaarlijks organiseert PZG in samenwerking met Luchthaven Lelystad en het Luchtvaart-Themapark Aviodrome een dagje luchtvaart voor hulpbehoevende kinderen. De 'I Can Fly'-dag stelt kinderen in staat nader kennis te maken met de luchtvaart.

Meer informatie over PZG vindt u op www.pzg.nl.

Jantje Beton

Jantje Beton vindt het heel belangrijk dat kinderen in hun vrije tijd spelen. Als kinderen spelen hebben ze niet alleen plezier, ze doen ook allerlei ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. In het bijzonder voor kinderen die door omstandigheden in de verdrukking dreigen te komen, is dat extra belangrijk. Daarom bedenkt, financiert en organiseert Jantje Beton projecten om juist deze kinderen spelenderwijs voor te bereiden op een actieve deelname aan onze samenleving. Want als kinderen samen spelen, leren ze samenleven!

Jantje Beton komt op voor de speelkansen van alle kinderen in Nederland. Bijvoorbeeld door belangenbehartiging in Den Haag en in overlegstructuren. Of met het SpeelruimteActiepakket, waarmee een buurt zelf in actie kan komen voor betere speelvoorzieningen. Maar ook door organisatie van de collecte en loterij, waarbij de scholen en verenigingen de helft van de opbrengst kunnen gebruiken voor eigen spelmateriaal.

De meeste aandacht van Jantje Beton gaat echter uit naar de kwetsbare kinderen in ons land. Kinderen uit achterstandswijken, uit gezinnen die onder de armoedegrens leven of probleemgezinnen. Kortom, kinderen voor wie zorgeloos spelen nooit vanzelfsprekend is. Juist voor deze kinderen steunt Jantje Beton duizenden speelprojecten per jaar, van trapveldje tot circusworkshop, van een ontspannen dagje uit tot een kijkje achter de schermen van het bedrijfsleven.

Perscontact
Voor verdere vragen kunt contact opnemen met Jacqueline van Heteren via 06-40936314 of jvanheteren@quicknet.nl


Stichting Piloten Zonder Grenzen/Aviation Sans Frontières NL