Gemeente Heerlen
PERSBERICHT

16de editie Cultura Nova een succes
Cultura Nova Zomerfestival Heerlen, 25 augustus t/m 3 september 2006

Cultura Nova Zomerfestival Heerlen 2006 heeft 10 succesvolle festivaldagen gedraaid. De activiteiten hebben in totaal zo'n 36.000 bezoekers getrokken en er waren ongeveer 42 activiteiten uitverkocht. De festivalleiding kijkt terug op een geslaagd festival.

Opening Cultura Nova drukker dan ooit
Cultura Nova opende op vrijdag 25 augustus het festival spectaculair met de voorstelling 'Un peu plus de Lumière' van de Franse vuurwerkkunstenaars van Groupe F op het terrein van Avantis European Science & Business Park. Nog nooit trok de openingsvoorstelling van het festival zo veel bezoekers. Om de toeschouwerstroom zo veel mogelijk te reguleren en een inschatting te kunnen maken van de aantallen, had het festival op voorhand al ruim 10.000 gratis kaarten en enkele duizenden parkeerkaarten uitgegeven. Op de avond zelf bleek de animo echter veel groter dan dat. Helaas zorgde deze onverwachte gigantische opkomst voor de nodige verkeersopstoppingen waardoor ook veel mensen het spektakel hebben moeten missen. Het ruim 15.000 koppig publiek dat uiteindelijk wél van het spektakel heeft kunnen genieten, heeft een onvergetelijke avond gehad.

Grote publieke belangstelling voor het programma
Naast het openingsspektakel was de publieke belangstelling voor de verschillende voorstellingen, films en activiteiten erg groot. Een week voorafgaand aan het festival waren alle voorstellingen van 'Gras' van Het Vervolg, 'Hellobye' van Lieke Benders, 'Het verhaal van twee broers' van Peter Stam, een aantal voorstellingen van 'LAVA, een bodemonderzoek' van Studio Orka en de dansworkshop helemaal uitverkocht. Uiteindelijk wist 'LAVA, een bodemonderzoek' van Studio Orka, 'The Green' en 'The Yellow Green' van Scapino Ballet Rotterdam, het concert van D.A.A.U., Sven Ratzke en 'The Babies of Burlesque', 'Sensazione' van Laika en Time Circus, 'Spotting' van intro I in situ, De Valentino's en de workshop voor kinderen gedurende het festival uit te verkopen. Ook de voorstellingen van 'The Recital' van Station Zuid, 'De Alchemist' van Joost Vrouenraets GOTRA ballet, Radio Lume, de toneelworkshop en het merendeel van de films zaten goed vol. Bijzonder was de gratis toegankelijke voorstelling 'K@osmos' van de Spaans-Argentijnse groep Grupo Puja!, die te zien was op de Bongerd. Ruim 4000 mensen trokken daarvoor de binnenstad van Heerlen in.

Mooie premières
Tijdens het festival waren er verschillende premières te zien. De uit Heerlen afkomstige, internationaal opererende jonge choreograaf/danser Joost Vrouenraets presenteerde met 'De Alchemist' zijn eerste avondvullende dansvoorstelling. Ook het openluchtconcert 'Spotting' van Ralph van Raat en intro I in situ op de Brunssummerheide en de voorstelling 'Het verhaal van twee broers' - tot stand gekomen door een samenwerking tussen professionals en amateurs - zag tijdens het festival het eerste levenslicht. Trots was Cultura Nova daarnaast op de première van het indrukwekkende 'The Yellow Green' in combinatie met 'The Green' door Scapino Ballet Rotterdam; moderne dans op zijn best.

Cultura Nova gaat door in de winter
Cultura Nova gaat uiteraard door in de winter. Parkstad Limburg Theaters heeft daarom voor seizoen 2006/2007 weer een aantal mooie, bijzondere, verrassende en/of vernieuwende voorstellingen geselecteerd. Te zien zijn op 1 oktober 2006 de Giordano Jazz Dance Chicago met grandioze dansen, acrobatische effecten en atletische lichaamsbeheersing, op 6 november 2006 Solisti del Vento & Theater Taptoe met visueel figurentheater en live muziek, op 17 januari 2007 Theater Derevo met de magische dansperformance 'Inseln' en van 1 t/m 6 mei 2007 de sensationele dans- en acrobatische bewegingsshow 'Waterwall'.

Cultura Nova 2007 zal plaatsvinden van vrijdag 24 augustus t/m zondag 2 september!

www.culturanova.nl

///////////////////////////////////
Nadere informatie t.b.v. pers:
Cultura Nova, Janneke Schmeitz
045-5715100 / 06-25333515
info@culturanova.nl