Gemeente Bussum

Groot onderhoud A1
Afslag A1.jpg

Vanaf 4 september 2006 tot 23 oktober 2007 vinden er werkzaamheden op de A1 plaats.

Het gaat daarbij om verschillende werkzaamheden op diverse plaatsen:
* plaatsen van geluidsschermen

* onderhoud brug over het Amsterdam Rijnkanaal
* onderhoud Vechtbrug

* groot onderhoud Muiderberg - Bussum

Groot Onderhoud Muiderberg Bussum

Dit werk heeft de meeste gevolgen voor Bussum en bestaat uit meerdere onderdelen:

Vervangen van asfalt en plegen van groot onderhoud aan de viaducten en bruggen tussen Muiderberg en Bussum (4 september t/m 8 november 2006)

Verbreden van het viaduct Crailo (januari tot juli 2007)

Verbreden van het viaduct Hilversumseweg (januari tot juli 2007)

Op onderstaande kaart is de plaats van de werkzaamheden aangegeven.

Fasering

De A1 is onderdeel van het hoofdwegennet van Rijkswaterstaat. Afsluiting van een aantal rijstroken heeft teveel impact op de verkeersstromen op dit hoofdwegennet en het onderliggend wegennet van de diverse omliggende gemeenten. De gemeente Bussum heeft in deze periode zelf diverse werken in uitvoering, waarbij het onderliggend wegennet (m.n. de Oude Rijksweg) nodig is voor omleidingsroutes. Wij hebben daarom bij Rijkswaterstaat aangedrongen op een uitvoeringsmethodiek zonder omleidingsroutes op ons wegennet. Uiteindelijk is er voor de werkzaamheden op de A1 gekozen voor een uitvoeringssysteem waarbij drie rijstroken per rijrichting behouden blijven (zie schema).

Verwacht wordt dat er met dit systeem geen verschuiving optreedt in de knelpunten en dat de capaciteit op de A1 gedurende de werkzaamheden slechts in geringe mate afneemt. Ook de wisselstrook kan normaal gebruikt worden. Gevolg van dit systeem is wel dat het werk in 4 fasen (ombouw in het weekend) wordt uitgevoerd. Per fase worden twee rijstroken, waaraan wordt gewerkt, afgesloten. Op de overgebleven ruimte (voorheen 4 rijstroken) worden tijdens de werkzaamheden 6 rijstroken ingericht voor de afwikkeling van verkeer. De op- en afritten blijven (m.u.v. de avond en nacht) beschikbaar. Tijdens de werkzaamheden wordt een maximale snelheid op het werkvak ingesteld van 90 km/uur. Het filebeeld zal enigszins veranderen: de fileduur en de totale filelengte zullen in geringe mate toenemen.

Gevolgen Bussum

Omdat de op- en afritten in de nachtelijke uren en in sommige weekenden afgesloten worden, zijn omleidingsroutes op het gemeentelijk wegennet gedurende die momenten onontkoombaar. Omdat nu nog niet bekend is wanneer welke op- en afritten afgesloten worden, is de mate van overlast voor ons wegennet nog niet aan te geven. Hierover wordt door ons nog nader overlegd met Rijkswaterstaat en diverse omliggende gemeenten. Onze insteek daarbij is de overlast tot een minimum te beperken. Vanzelfsprekend zal er op bepaalde momenten wel extra verkeersdruk en daarmee overlast op ons wegennet ontstaan.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van Rijkswaterstaat www.vanAnaarBeter.nl.