Week van de Alfabetisering 4 tot en met 8 september

Stichting lezen en schrijven

Vooraankondiging

Den Haag, 13 juli 2006

Week van de Alfabetisering in het teken van een brede aanpak van laaggeletterdheid

Dit jaar staat de Week van de Alfabetisering in het teken van een groot offensief tegen laaggeletterdheid. In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Zij hebben zoveel moeite met lezen en schrijven, dat zij hier in het dagelijks leven, thuis, op school en op het werk, hinder van ondervinden. Van deze 1,5 miljoen, zijn 1 miljoen mensen geboren en opgegroeid in Nederland, 500.000 mensen hebben een niet-Nederlandse achtergrond. De Week van de Alfabetisering moet bijdragen aan het besef dat iedereen betrokken is bij de oplossing van laaggeletterdheid: van grote stad (Rotterdam) tot bedrijven (Schiphol), van jongeren tot volwassenen en van consultatiebureaus tot bibliotheken.

De week gaat van start op maandag 4 september. Op deze dag wordt het startsein gegeven voor de nieuwe landelijke mediacampagne van Stichting Lezen & Schrijven. Met deze campagne wil de stichting meer mensen stimuleren hun lees- en schrijfproblemen aan te pakken door bijvoorbeeld een cursus te gaan volgen.

Dinsdag 5 september geeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden het startschot voor Taalkr8! op een VMBO-school in Zwolle. Taalkr8! is een programma specifiek voor VMBO-scholen en is bedacht door Stichting Lezen & Schrijven. Tijdens deze Taalkr8!-dag staat taal centraal. De leerlingen leren rappen, schrijven reclameteksten en maken een krant. Tijdens de workshop in Zwolle wordt de rapworkshop verzorgd door Rico van Opgezwolle en worden de spelers van FC Zwolle geïnterviewd voor de krant. De reden waarom Taalkr8! is ontwikkeld, is dat veel jongeren moeite hebben met lezen en schrijven. Zo verlaat 25% van de leerlingen groep 8 met een leesachterstand van twee jaar en is 10% van de 15-jarigen in Nederland laaggeletterd.

Op woensdag 6 september presenteert de Stichting Lezen & Schrijven een onderzoek naar de economische kosten van laaggeletterdheid. Het onderzoek zal inzicht bieden in de effecten van laaggeletterdheid op de deelgebieden loon, gezondheid, sociale zekerheid, criminaliteit, maatschappelijke participatie en burgerschap. Het rapport wordt aangeboden aan een aantal prominente politici.

Donderdag 7 september staat in het teken van de aanpak van laaggeletterdheid door bedrijven op Schiphol. De president-directeuren van Schiphol en KLM, respectievelijk de heer C. Cerfontaine en de heer L. van Wijk, hebben het initiatief genomen dit probleem aan te pakken. Naast de economische noodzaak, onderstrepen zij ook de sociale plicht om laaggeletterde medewerkers de kans te bieden zichzelf bij te scholen.

Vrijdag 8 september is door de Unesco uitgeroepen tot internationale dag van de Alfabetisering. Twaalf prominente Nederlanders geven het startschot voor deze dag door op twaalf verschillende consultatiebureaus in Nederland een speciaal startpakket te overhandigen over de aanpak van laaggeletterdheid.
Na de overhandiging van de startpakketten vindt de uitreiking van de Nationale Alfabetiseringsprijzen plaats. In het AKN-gebouw in Hilversum worden de prijzen uitgereikt door staatssecretaris Bruno Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aansluitend wordt in de Openbare Bibliotheek in Hilversum de fototentoonstelling Taal Centraal geopend. Deze tentoonstelling is op 8 september 2005 door Prinses Laurentien geopend op het station Den Haag Centraal en heeft een jaar lang verschillende NS-stations aangedaan. Vanaf 8 september 2006 reist de tentoonstelling een jaar lang langs verschillende Openbare Bibliotheken in Nederland. Prinses Laurentien is bij deze opening aanwezig en zal een toespraak houden.

Sinds 1966 staat 8 september jaarlijks wereldwijd in het teken van het bestrijden van laaggeletterdheid. De organisatie en communicatie van Wereldalfabetiseringsdag is in handen van respectievelijk CINOP en Stichting Lezen & Schrijven. Stichting Lezen & Schrijven is in mei 2004 gelanceerd en heeft als doel om, tot en met 2009, geletterdheid op een innovatieve en doelgerichte wijze breed maatschappelijk te verankeren in de samenleving. De stichting wil laaggeletterdheid helpen voorkomen en verminderen door concrete projecten te initiëren en publieke en private organisaties bijeen te brengen. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden is voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven.


Noot voor de redactie,