Ingezonden persbericht


Minister en Duitse staatssecretaris openen academisch jaar UM Lancering Strategisch Programma 2006-2010: 'In het teken van talent'

Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opent op 4 september 2006 samen met dr. Michael Stückradt, staatssecretaris van Innovatie, Wetenschap, Onderzoek en Technologie van de deelstaat Nordrhein-Westfalen het academisch jaar van de Universiteit Maastricht. Bij deze gelegenheid presenteert collegevoorzitter Jo Ritzen het Strategisch Programma 2006-2010 van de UM. De titel 'In het teken van talent' verwijst naar de strategische keuzes van de universiteit. De UM wil haar positie uitbouwen als een van de Europese universiteiten waar alleen het beste onderwijs wordt gegeven. Daarbij hoort selectie op basis van matching tussen de talenten van studenten en het aangeboden onderwijs en financiële facilitering van de meer getalenteerde studenten: de beste 3% van de studenten studeert gratis. Op deze wijze verwacht de Universiteit Maastricht een groei van de studentenaantallen met zo'n 5% per jaar, vooral uit het buitenland. Het onderzoek wordt verder uitgebouwd v ooral in samenwerking met bedrijven en instellingen (bijvoorbeeld Philips, Organon, DSM, Unilever, Fortis en ING) en door een betere plek te verwerven in het competitieve onderzoek van NWO.

Een nieuw element in de Opening Academisch Jaar zijn de lunchprogramma's voor genodigden voorafgaand aan de academische zitting. Ambassadeurs van landen binnen en buiten Europa, bedrijven uit de regio, schoolkrantredacties uit het hele land, alumni en partners van hoogleraren kunnen allemaal rekenen op een persoonlijke ontvangst op één van de vele UM-locaties. De alumnibijeenkomst staat in het teken van de NewYork Marathon. Afgestudeerden en medewerkers van UM en azM hebben in november 2005 drie beurzen bij elkaar gelopen, waarmee studenten uit ontwikkelingslanden een masteropleiding in Maastricht kunnen volgen. Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF, reikt deze beurzen tijdens het middagprogramma uit. Auteur en columnist Manon Uphoff zal schoolkrantredacties de fijne kneepjes van het columnistenvak bijbrengen.

Andere hoogtepunten in het programma zijn de uitreiking van de Studentenprijs 2006 en het Hustinx Stipendium 2006 en de optredens van het Jazz Ensemble van het Conservatorium Maastricht, met de inmiddels traditionele vertolking van een nieuw arrangement van het officiële volkslied van de Europese Unie, de ode 'An die Freude' van Beethoven.

Noot voor de pers:
Op de website Opening Academisch Jaar 2006-2007 vindt u nadere informatie over het programma: www.unimaas.nl/openingacademischjaar Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om de Opening Academisch Jaar in het Theater aan het Vrijthof en de daaraan voorafgaande lunchbijeenkomsten bij te wonen. De aanvang is 15.00 uur, aanwezigen wordt verzocht uiterlijk 14.45 uur in de zaal aanwezig te zijn. Een persbijeenkomst is belegd tussen 13.45 en 14.30 uur in het Theater aan het Vrijthof (Hustinxzaal), voor een eenvoudige lunch wordt gezorgd. Voor nadere informatie, aanmelding en interviewverzoeken kunt u contact opnemen met drs. Caroline Roulaux, afdeling Communicatie & Relatiebeheer, tel 043 388 5229, e-mail caroline.roulaux@ssc.unimaas.nl (voor urgente zaken buiten katooruren: 06 4602 4992). De redes zullen naar verwachting begin september onder embargo tot het moment van uitspreken op aanvraag via het aangegeven e-mailadres beschikbaar worden gesteld.