Rijksuniversiteit Groningen

Huisdichter bezorgt de lezer een tintelend gevoel

Ruth Koops van 't Jagt (21), tweedejaars student psychologie en eerstejaars Nederlandse taal en cultuur, is benoemd tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2006-2007. Met haar beeldende gedicht over zomaar een dag van een Groningse student wist zij de jury te overtuigen van haar poëtisch talent. De jury prees haar speelse taalgebruik en herkenbare gedichten. Komend studiejaar geeft de huisdichter haar poëtisch commentaar op universiteit en studentenleven in de universiteitskrant UK en op de website van de RUG.

De nieuwe huisdichter wil met haar gedichten de lezer zowel herkenning als verrassing bieden. Ze gebruikt krachtige, herkenbare beelden, maar zet met onverwachte gedachtesprongen de werkelijkheid ook op zijn kop, in de hoop de lezer " een tintelend gevoel" te bezorgen. Volgens de jury (Dichter des Vaderlands Driek van Wissen, hoogleraar psychologie Douwe Draaisma en de zittende huisdichter Jurre van den Berg) weet zij "verrassende, complete poëzie te smeden met gevoel voor klank en ritme" .

Opening academisch jaar

Ruth Koops van 't Jagt had al op haar vijftiende succes als winnaar van de landelijke scholierenwedstrijd Doe Maar Dicht Maar. Ze trad op als dichter met het Nederlands Fluitorkest en won de Friso Bavinck Literatuurprijs van het Augustinuscollege in Groningen. Tijdens de opening van het Academisch Jaar op maandag 4 september wordt zij officieel benoemd tot RUG-huisdichter. In de Aula van het Academiegebouw van de RUG zal zij het winnende gedicht, met de openingsregel ' In het prachtige pluche van Pathé', voordragen.

Het project RUG-huisdichter is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK en de RUG. Het project heeft de warme steun van de rector Frans Zwarts van de RUG, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' aanbiedt. Het is voor de zevende keer dat aan de RUG een huisdichter wordt aangesteld. Ruth Koops van 't Jagt is de opvolger van student sociologie Jurre van den Berg. Eerdere RUG-huisdichters waren Veerle Vroon, Annelieke van Mens, Guido van der Wolk, Gertjan Laan, Daniël Dee en Petra Else Jekel.

Noot voor de pers

Meer informatie: Greta Riemersma (hoofdredacteur UK), tel. (050) 363 6697

Redactie: afdeling Communicatie RUG

Postbus 72, 9700 AB Groningen

Tel. 050-363 4444

E-mail: communicatie@rug.nl