Wageningen Universiteit

WOUTER BOS SPREKER BIJ OPENING ACADEMISCH JAAR IN WAGENINGEN

De opening van het Academisch Jaar van Wageningen Universiteit en Researchcentrum staat dit jaar in het teken van de strategie voor onderwijs en onderzoek en de belangrijkste thema's daarbinnen. Een van de onderzoeksthema's van Wageningen UR behelst de toenemende druk op de zee en kustzones. PvdA fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Wouter Bos, geeft als gastspreker zijn visie op hoe onderzoek kan leiden tot duurzame innovatie. Groen en groei zijn in zijn visie niet tegenstrijdig, sterker: ambitie op het terrein van duurzaamheid kan juist leiden tot innovatie en economische groei. Over het thema 'kust en zee' spreken Eurocommissaris Joe Borg van Visserij en maritieme aangelegenheden en Roelf Venhuizen, algemeen directeur van de NAM, de Nederlandse Aardoliemaatschappij.

De strategie voor het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek in Nederland zijn, in het licht van de ambities rond de kenniseconomie, in de komende jaren belangrijke thema's in de maatschappelijke en politieke discussie. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR gaat daar in zijn openingsrede op in. Hij zal tevens de nieuwe op Europa georiënteerde strategie van Wageningen UR - een van de grootste kennisinstellingen in ons land - toelichten.

KWETSBARE ZEE
De druk op het mariene gebied neemt almaar toe en daarmee de behoefte om kust en zee duurzaam te gebruiken en te beschermen. Het is dan ook hard nodig te komen tot een integrale toekomstvisie. Steeds meer functies verschuiven van land naar zee, opbrengsten van de visserij lopen terug, de mariene biodiversiteit neemt af, de invloed van klimaatveranderingen wordt groter en er is steeds meer recreatie. Tegelijkertijd levert wat wordt genoemd 'de zilte zoom' steeds meer nieuwe mogelijkheden voor voedselgewassen die gebruik maken van zilt water in plaats van het veel schaarsere zoete water. Maar hoe breng je economie en ecologie met elkaar in balans en waarborg je tevens de veiligheid? Grondige kennis van de uiteenlopende systemen is hiervoor noodzakelijk. Dat staat centraal op het symposium Van zilt tot zee, georganiseerd door Wageningen IMARES, het Nederlands instituut voor marien ecologisch onderzoek.

De opening van het academisch jaar vindt plaats op 4 september om 15.30 uur in de Aula van Wageningen Universiteit, Generaal Foulkesweg 1 in Wageningen. Daaraan voorafgaand is het symposium Van zilt tot zee op 4 september van 10.30 tot 15.00 in het WICC (Wageningen International Conference Centre), Lawickse Allee 9 in Wageningen.

Wageningen UR omvat onder meer Wageningen Universiteit, de hogeschool Van Hall Larenstein met vestigingen in Wageningen, Velp en Leeuwarden en de gespecialiseerde instituten Alterra, LEI, PPO (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving), PRI (Plant Research International), Wageningen IMARES, Animal Sciences Group, Agrotechnology and Food Sciences Group, CIDC-Lelystad (Centraal Instituut voor Dierziekte Controle) en RIKILT (Instituut voor Voedselveiligheid). Zie ook: www.wur.nl.