Gemeente Roermond

Gemeente verwijdert onkruid op verhardingen

Maandag 4 september a.s. start de gemeente Roermond met de verwijdering van onkruid in de Roermondse wijken. De globale planning van de werkzaamheden is gepubliceerd in weekblad De Trompetter van 29 augustus en op deze internetsite (zie rubriek Werk In Uitvoering. De tweede borstelronde van dit jaar is vervroegd i.v.m. de explosieve onkruidgroei in de afgelopen maand. Deze groei was het gevolg van veel regen en redelijk warm weer.

Enige jaren geleden heeft de Roermondse gemeenteraad de principiële keuze gemaakt om over te stappen van chemische onkruidbestrijding naar een milieuvriendelijk beheer van gemeente- lijke verhardingen. De verwijdering van onkruid geschiedt nu voor het grootste deel door tweemaal per jaar machinaal te borstelen. Door over te stappen van chemische naar niet chemische bestrijding wordt voorkomen dat overblijfselen van chemische middelen in het grondwater terechtkomen. De consequentie hiervan is dat de gemeente tussen de twee onderhoudsbeurten enige onkruidgroei op de stoepen accepteert. Het verwijderen van onkruid op verhardingen door machinaal borstelen kost de gemeente jaarlijks 188.000,-.

Ook inwoners kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het beperken van onkruidgroei (en bestrijdingskosten) door regelmatig de stoep voor hun woning te vegen (onkruid krijgt dan veel minder kans om te ontkiemen) en eventueel aanwezig onkruid te verwijderen. Ook door auto's aan de kant te zetten als de machines in de straat aan het werk zijn, kunnen inwoners een belangrijke bijdrage leveren aan een schone, onkruidvrije straat. Waar auto's staan kan namelijk niet worden geborsteld en geveegd!

De gevolgde werkmethode per dag is als volgt:
* De borstelmachines borstelen de trottoirs.
* Het losgeborstelde onkruid wordt van het trottoir verwijderd.
* Dezelfde dag vanaf 14.00 uur veegt een veegmachine het onkruid op.

De drie bovenstaande werkgangen worden niet gelijktijdig uitgevoerd omdat dit een inefficiënte manier van werken is en hogere kosten met zich meebrengt.

Klik hier om te zien wanneer de borstelwagen in uw wijk komt.

Publicatiedatum: 29.08.2006 Bijgewerkt: 29.08.2006