Geruchtmakende bankfaillissementen, beledigingsprocessen tussen juristen, politieke aanslagen en processen tegen zelfmoordenaars

Boek over onder meer Brabants Recht bij 80e verjaardag professor Coopmans

Op maandag 4 september 2006 ontvangt de Tilburgse emeritus prof. mr. J.P.A. Coopmans het boek Ius Brabanticum, ius commune, ius gentium. Het behandelt onder meer een aantal opvallende kwesties uit de Brabantse rechtsgeschiedenis en is geschreven door medewerkers en oud-medewerkers van de sectie rechtsgeschiedenis van de Universiteit van Tilburg bij gelegenheid van Coopmans' 80ste verjaardag.

De bundel, uitgegeven door Wolf Legal Publishers, bevat twaalf bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Zo zijn er opstellen gewijd aan rechtszaken tegen zelfmoordenaars in Brabant, beledigingsprocessen tussen beroemde rechtsgeleerden uit Friesland, politieke aanslagen op prins Maurits, aan de Belgische afscheiding van 1830, een nationaal-socialistisch handboek voor het recht, het vroegmoderne oorlogsrecht en een geruchtmakend faillissement van een bank uit 's-Hertogenbosch.

De bijdragen in dit boek spelen zich af rond de verschillende onderzoeksprojecten waaraan de Tilburgse rechtshistorici onder leiding van prof. mr. Coopmans (1965-1990) en zijn beide opvolgers, prof. mr. P.L. Nève (1991-1998) en prof. dr. R.C.H. Lesaffer (1999-heden), hebben gewerkt. In de titel van de bundel worden deze projecten genoemd: Ius Brabanticum verwijst naar de geschiedenis van het Brabantse recht en de Brabantse rechtsinstellingen, ius commune naar de overname van geleerd Romeins en canoniek recht in het inheemse recht en ius gentium naar de geschiedenis van het internationaal recht, dat thans centraal staat binnen het rechtshistorisch onderzoek in Tilburg.

Noot voor de pers
De aanbieding van het boek vindt plaats in het Dante-gebouw (kamer DZ 4) van 13.30-15.15 uur. Tijdens een feestelijke bijeenkomst zullen dan enkele voordrachten worden gehouden over archieven en rechtshistorisch onderzoek en over de bloei en evolutie van dit onderzoek in Tilburg. Informatie bij E.J.M.F.C.Broers@uvt.nl (013 466 2978) of B.C.M.Jacobs@uvt.nl