60 jaar Nyenrode: 'Jongens van Energie, Kennis en Daad!' < br/>
Universiteit nyenrode

Nederlands eerste business school 60 jaar

Breukelen, 30 augustus 2006 'Jongens van Energie, Kennis en Daad!' De economie in de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog had dat soort jongeren nodig, zo oordeelde KLM-oprichter Albert Plesman al in zijn cel in Scheveningen in 1942. En die waren in zijn ogen op de staatsuniversiteiten niet te vinden. Mede op Plesmans initiatief werd kort na de oorlog kasteel Nyenrode in Breukelen gehuurd van de weduwe Goudstikker en kon de eerste business school van Nederland in het najaar van 1946 geopend worden door Prins Bernhard. Over de oprichting van Nyenrode en wat de captains of industry van weleer bewoog, verschijnt maandag 4 september een boekje van de hand van historica Hanna Emmering. Het draagt de titel; 'Nijenrode, Pioniers in Bedrijfskunde. Oprichting en ontwikkeling van de eerste business school in Nederland 1946-1951'. Het eerste exemplaar van het boekje wordt uitgereikt aan Peter Herrot, student uit de lichting 1946-1947.

Het bedrijfsleven, variërend van Katoenspinnerij Bamshoeve te Enschede tot Philips' Gloeilampenfabriek te Eindhoven, en van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij voor Nederland en Koloniën te Amsterdam tot de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek te Delft, verkoos een gezamenlijk opgericht instituut boven interne bedrijfsopleidingen en het reguliere hoger onderwijs. Herstel van de buitenlandse handel had prioriteit en daarvoor waren 'doe-jongens' nodig. Een strenge selectie aan de poort op intelligentie, maar ook ambitie was daarvoor noodzaak. Naast bedrijfskunde en een door het bedrijfsleven mede vormgegeven curriculum, waren sport en talen belangrijk onderdelen van het programma op het Nyenrode van die jaren. Als eerste hoger onderwijsinstelling in Nederland verplichtte het instituut studenten om op de campus te wonen. In stapelbedden in een lekke slaapbarak, met gebrek aan dekens in de ijskoude winter van 1946, zo blijkt uit het boekje van Emmering. Het verbindt de studenten uit die eerste lichting nog steeds.

Herman Bruggink, President van Nyenrode: 'De oprichting van Nyenrode voor en door het bedrijfsleven is zonder twijfel één van de grootste onderwijsvernieuwingen van de afgelopen eeuw. Nyenrode introduceerde selectie aan de poort, het campusmodel, het bachelor-programma in de jaren '70, het MBA-programma in de jaren '80, het master-programma in de jaren '90. In de afgelopen decennia hebben we zeer uiteenlopende alumni mogen voortbrengen, van quiz master tot bestuursvoorzitter, en van zelfstandig ondernemer tot minister-president. Wat hen allemaal kenmerkt en wat ook toekomstige generaties Nyenrodianen zal kenmerken, is die bijzondere combinatie van daadkracht, kennis en sociale vaardigheid. Die niet-kopieerbare Nyenrode-mentaliteit is onverminderd relevant en zal in de toekomst alleen maar aan relevantie winnen voor de concurrentiekracht van de Nederlandse economie.'

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op entrepreneurship, management en business leadership, op een maatschappelijk verantwoorde wijze en in een internationale omgeving. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde en accountancy. Het Master of Science in Management programma van Nyenrode werd in 2005 uitgeroepen tot beste master van Nederland. Tegenwoordig is algemeen aanvaard dat leiders en toekomstige leiders over goede sociale vaardigheden moeten beschikken. Nyenrode studenten in dit programma hebben volgens onderzoek van het tijdschrift Nobiles in 2006 het hoogste EQ van de Nederlandse universitaire studenten. Het Part-time MBA programma behaalde in juni 2006 een toppositie in Nederlandse ranglijsten.

Daarnaast ontwikkelt Nyenrode executive programma's op het gebied van Governance Leadership en Global Competition voor ambitieuze MKB en beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen. Het bedrijfsleven en alumni hebben ter gelegenheid van 60 jaar Nyenrode bijgedragen aan 60 beurzen voor 60 nieuwe Nyenrode-studenten. Voor Nederlandse begrippen een meer dan uniek aantal.

4 september 2006 opent de Nyenrode Business Universiteit het Academisch Jaar en 16 september viert het haar zestigjarig bestaan. Kijk voor meer evenementen op www.nyenrode.nl


- EINDE BERICHT -


Noot voor de redactie (