MINDEF: Overdracht eerste F-16's aan Chili

Ministerie def

http://www.mindef.nl

Vanaf vliegbasis Twenthe vertrekken maandag 4 september de eerste zes aan Chili verkochte F-16's. In totaal heeft Chili achttien jachtvliegtuigen van Defensie gekocht.

Na de reis, die onder meer via de Canarische Eilanden en Brazilië verloopt, worden de toestellen op vrijdag 8 september tijdens een ceremonie overgedragen aan de Chileense luchtstrijdkrachten. De jachtvliegtuigen maken de oversteek met behulp van een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

De luchtmacht verleent de komende twintig maanden technische en personele ondersteuning aan de Chileense luchtmacht om vertrouwd te raken met dit type vliegtuig. De steun bestaat uit een zogenoemd 'On Site Support Team', bestaande uit een vlieger en elf man technisch personeel.

De verkoop van de F-16's is onderdeel van de maatregelen uit de Prinsjesdagbrief 2003. Het totale Nederlandse arsenaal aan F-16 jachtvliegtuigen wordt teruggebracht van 137 naar 108 toestellen. De reductie van het aantal jachtvliegtuigen moet resulteren in lagere exploitatiekosten, een verbeterde inzetbaarheid van de resterende toestellen en ruimte voor investeringen zoals bijvoorbeeld precisiewapens.




Ministerie van Defensie