Toekomstdebat De bibliotheek! Onderbenut of achterhaald?

Ver. van openbare bibliotheken

http://www.debibliotheken.nl

30 augustus 2006

In aanloop op de landelijke verkiezingen debatteren cultuurdragers, toekomstkijkers, ondernemers en bestuurders over de toekomst van de grootste culturele voorziening van Nederland. De bijeenkomst De bibliotheek! Onderbenut of achterhaald? vindt plaats op 4 september in De Rode Hoed te Amsterdam.

De openbare bibliotheek heeft 4,2 miljoen leden, honderden vestigingen door het hele land en een enorme naamsbekendheid. De bibliotheek geeft informatie op maat en is plaatselijk behalve een belangrijke ontmoetingsplek veelal de spin in het culturele en educatieve web. De digitale bibliotheek krijgt steeds meer vorm en het gebruik van de diensten van bibliotheek.nl, zoals digitale vraagbaak al@din, Leesplein en Schoolbieb.nl, neemt navenant toe. Maar de belangrijkste traditionele functie van de bibliotheek, het uitlenen van boeken en andere materialen, loopt terug.

Hoe ontwikkelt de bibliotheek zich in de komende kabinetsperiode en welke positie neemt zij in op het gebied van cultuur, educatie, lezen en informatie? Ruikt het er straks nog naar papier? Wordt de bibliotheek een overheidsfiliaal, een elitaire cultuurtempel of een baken in de kennismaatschappij? De Stuurgroep Bibliotheken en de Vereniging van Openbare Bibliotheken organiseren er een groot debat over in samenwerking met De Rode Hoed.

Onder leiding van Harry Starren (directeur De Baak Management Centrum VNO-NCW) treden kamerleden en vertegenwoordigers uit het maatschappelijke veld in debat over drie visies op de toekomstige maatschappelijke rol van openbare bibliotheken. Bekende Nederlanders, onder wie Huub Oosterhuis, Erik Jurgens en Jaap Jongbloed nemen deel aan het debat. Tussen de bedrijven wordt entertainment verzorgd door Richard Boer/Theater. Inmiddels hebben zich al meer dan 200 deelnemers gemeld.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carin Klompen via telefoonnummer
070-3090100 of klompen@debibliotheken.nl.