Provincie Overijssel

Hulp via Rapid Responder in Olst-Wijhe

Vanaf 4 september beschikt Olst en daarmee ook de regio Deventer over een rapid responder. Dat is een ervaren ambulanceverpleegkundige die met een eigen voertuig op pad gaat om spoedeisende hulp te verlenen.

De rapid responder is een initiatief van de RAV IJssel-Vecht, die op verzoek van de provincie Overijssel en de gemeente Olst-Wijhe een oplossing heeft gezocht voor de spoedeisende hulp in de regio Olst/Deventer. Uit onderzoek van het RIVM was gebleken dat de rijtijden van de ambulances in Olst-Wijhe en in Bathmen regelmatig de landelijke norm van 15 minuten overschreden.

Intensieve samenwerking en verbetering zorg

De RAV IJssel-Vecht kwam met het voorstel om een rapid responder in te zetten. Die is beschikbaar voor spoedgevallen, maar kan wanneer die er niet zijn, worden ingezet bij het Medisch Centrum Olst. Ook kan de rapid responder een deel van de spoedgevallen van de huisarts overnemen. Zo ontstaat over en weer een intensievere samenwerking en wordt de zorg in de regio Deventer verbeterd.

Aanrijtijden gewaarborgd

De provincie heeft 250.000 euro uitgetrokken om de uitwerking van dit voorstel mogelijk te maken. Gedeputeerde Ranter (Zorg en Participatie) is blij met deze oplossing: âDoor de inzet van een rapid responder is het probleem van de overschrijding van de aanrijtijden in Olst en Wijhe opgelost. Nu hoeft de ambulance in Deventer minder vaak uit te rukken naar Olst en Wijhe en is daardoor beter beschikbaar voor spoedeisende hulp in Deventer en omgeving. Met deze oplossing blijven dus ook de aanrijtijden in Deventer en Bathmen gewaarborgd.â