Gemeente Heerlen

Minister Van der Hoeven bezoekt basisschool De Vlieger, Heerlen In verband met succesvol project Schakelklas

Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven brengt maandag 4 september tussen 13.00 uur en 14.00 uur, een bezoek aan de Hoensbroekse basisschool De Vlieger. Zij doet dat in verband met het project 'Schakelklas'. De school uit Mariagewanden doet hieraan mee en heeft inmiddels goede resultaten geboekt.

Een Schakelklas is een tijdelijke voorziening voor leerlingen die zwak zijn in taal. Met intensieve begeleiding en speciale leermiddelen krijgen ze de kans om weer aan te sluiten bij kinderen uit hun eigen leerjaar. In deze klas krijgen de leerlingen handvatten aangereikt waarmee ze in de toekomst zelfredzaam en communicatief met anderen om kunnen gaan. De kinderen worden steeds geprikkeld en uitgedaagd om het beter te doen. De school verwacht dan ook dat leerlingen na één schooljaar in de Schakelklas al beter in staat zijn hun weg te vinden in de wereld van het 'leren'. De school en Onderwijsstichting MOVARE, waartoe De Vlieger behoort, gebruiken de opgedane ervaringen bij het vormgeven van onderwijsvernieuwing.

Goede resultaten
Het project is gestart in het schooljaar 2005/2006. De extra benodigde leerkracht wordt voor 80% gesubsidieerd door de gemeente Heerlen in het kader van het opheffen van onderwijsachterstanden. Behalve De Vlieger doet ook de Heerlense Broederschool (Stichting Innovo) mee aan het project. De leerlingen in de Schakelklassen van beide scholen hebben goede resultaten behaald. Daarom ondersteunt de gemeente Heerlen het project ook weer voor het schooljaar 2006/2007.

Extra geld
Zowel voor de minister als voor de gemeente is het van belang om kennis te nemen van de goede resultaten van de scholen. Mede op basis van de resultaten in de proefscholen stelt de minister vanaf dit schooljaar gemeenten en scholen in staat om schakelklassen in te richten. Voor dit doel heeft de minister extra geld op haar begroting vrijgemaakt.

Voor nadere informatie: John Wevers, 06-11384774.

HEERLEN, 31 augustus 2006
Concernstaf Communicatie
Monique Leurs
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl