Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-430       |
|                                            |Arnhem|31 augustus    |
|                                            |,     |2006           |
activiteiten in en om het provinciehuis

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Maandag 4 september

. Gedeputeerde Theo Peters opent, samen met minister Veerman van LNV, de Kop van Deelen, het eerste (voormalige) militaire terrein in Gelderland dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. De voormalige kazernegebouwen worden gebruikt voor de opvang van jongeren met gedragsproblemen. Op het terrein bevinden zich monumentale gebouwen. Het informatiebord van de Hoenderloo Groep wordt tijdens deze opening onthuld en gedeputeerde Theo Peters wordt geïnterviewd door een jongere. Na afloop is er gelegenheid voor de pers om genodigden vragen te stellen. (9.30 - 12.10 uur; Deelenseweg 85 in Deelen)
. Gedeputeerde Marijke van Haaren is uitgenodigd bij het Connexxion Forum 2006 met als thema 'Innovatie' waar het 125-jarige jubileum gevierd wordt. (15.00 - 19.00 uur; Space Expo, Keplerlaan 3 in Noordwijk)
. Gedeputeerde Theo Peters opent de vestigingstoren / Stadsmuur in Buren. Mede door de inzet van de provincie Gelderland voor de financiering is deze 600 jaar oude Stadsmuur gerestaureerd. Bij deze restauratie werd een vestigingstoren ontdekt. (Vanaf 15.00 uur, Marechausseemuseum in het Koninklijk Weeshuis, Weeshuiswal 9 in Buren)
. De Commissaris van de Koningin is aanwezig bij de opening van het Politieacademisch Jaar 2006 - 2007 en houdt een korte toespraak. De heer mr. J.P.H. Donner, minister van Justitie, verricht de opening. Het thema van de bijeenkomst is: Samenwerken inspireert! (15.00 - 17.00 uur; Concernlocatie van de Politieacademie, Oude Apeldoornseweg 41-45 in Apeldoorn)

Woensdag 6 september

. De Commissaris van de Koningin neemt deel aan de bijeenkomst in Nijmegen, waarin een delegatie van het Nationale Innovatieplatform discussieert met vertegenwoordigers van Oost-Nederland. Onderwerp is de wijze waarop Oost-Nederland, op verschillende niveaus actief op het gebied van innovatie, zijn ambities op het gebied van kennisinvestering wil realiseren. (9.30 - 13.30 uur, Business and Innovation Center, FiftyTwoDegrees in Nijmegen)
. Gedeputeerde Nico Jan Wijsman geeft een korte presentatie bij de integriteitconferentie van de provincies, waarin een beeld van de problemen van de provincies wordt geschetst. Aan de hand hiervan volgt een discussie. (10.00 - 12.30 uur; Hotel Heidepark in Bilthoven)
. De Commissaris van de Koningin en gedeputeerde René van Diessen wonen de opening bij van het studiejaar Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het thema is 'Innovatie en ondernemerschap in (Oost)-Nederland. Premier Balkenende komt spreken. (14.00 - 15.30 uur; Auditorium HAN Arnhem, Ruitenberglaan 31 in Arnhem)

Donderdag 7 september

. Gedeputeerde Nico Jan Wijsman neemt deel aan de platformbijeenkomst van Health Valley die een businessplan voor de periode 2007-2010 heeft opgesteld. De volgende thema's komen aan bod: telemonitoring en ketenzorg, van molecuul tot mens - monitoring, diagnostiek en therapie, reconstructieve geneeskunde en de gezonde mens - van sport tot functionele voeding. (9.30 - 12.30 uur; Health Valley, Toernooiveld 300/G in Nijmegen)
. Gedeputeerde Theo Peters geeft samen met de wethouder van gemeente Maasdriel de heer Van de Anker het officiële startsein voor de realisatie van het Centrumplan Hedel (Fase 1), een woon-winkelcentrum. Voor de realisatie is een VOF opgericht waarin naast Woningstichting "De Vijf Gemeenten" de firma A. van den Anker b.v. uit Hedel participeert en bouwbedrijf Gebroeders Van Wanrooij uit Geffen mede ontwikkelaar en vennoot is. Het aspect duurzaam grondgebruik is in het ontwerp meegenomen. (11.00 - 12.30 uur; kantoor Woningstichting "De Vijf Gemeenten", Korenstraat 1 in Hedel)
. Gedeputeerde Theo Peters leidt de bijeenkomst van het Platform Greenport Arnhem-Nijmegen in. Theo Peters geeft zijn visie over ruimtelijke ordening en besteedt onder meer aandacht aan het ruimtelijk beleid, ontwikkelen van bedrijventerreinen en infrastructuur, de A15 en Bergerden. Ook brengt hij een bezoek aan de kwekerij van de heer Tonk, die zijn druiven nog op natuurlijke wijze oogst. (17.00 - 19.00 uur; De Glazen Stad pur sang! Mea Vota, Bloemstraat 12 in Huissen)

. Gedeputeerde Nico Jan Wijsman houdt een toespraak en opent PIEN, de pientere, zelfdenkende boekenkast ontwikkeld door Nedap, in bibliotheek Doetinchem. Deze boekenkast is een onderdeel van het ICT-project dat mede is gefinancierd door de provincie Gelderland. (Vanaf 17.00 uur; Filiaal de Huet/Dichteren, De Bongerd 6 in Doetinchem)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer houdt een toespraak tijdens de opening van het nieuwe culturele seizoen 2006 - 2007. De rol die kunst en cultuur spelen in Gelderland, worden gedemonstreerd en een terug- en vooruitblik wordt geworpen op het cultuurseizoen. (16.30 - 19.30 uur; Oranjerie bij Kasteel Rosendael in Roozen-daal) Zaterdag 9 september

. De Commissaris van de Koningin, de statenleden en de gedeputeerden zijn deze hele dag aanwezig als gastheer of gastdame bij het Open Huis: 'Gelderland Ondersteboven'. De Commissaris van de Koningin opent deze dag en reikt de prijs uit voor de wedstrijd 'Verstand van Zand'. Gedeputeerde Theo Peters is voorzitter van de jury voor de Gelderse debatfinale 'Op weg naar het Lagerhuis'. (12.00 - 17.00 uur; Markt 11 in Arnhem)

Zondag 10 september

. Gedeputeerde Harry Keereweer neemt deel aan het nationaal toekomstdebat 'Water, aarde en samenleven 2006, van dreiging naar kansrijke ruimte'. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander, voorzitter van de adviescommissie water, is speciale gast. Vraagstukken, uitdagingen en oplossingen op het gebied van ruimtelijke ordening van Nederland Waterland worden besproken. Meer informatie: www.wateraardesamenleven.nl. (10.00 - 17.00 uur; Beurs-WTC Rotterdam, Beursplein 37 in Rotterdam)
. De Commissaris van de Koningin is aanwezig bij het jaarlijkse bloemencorso in Lichtenvoorde. (Vanaf 12.00 uur in Lichtenvoorde)
. Bij de 21e editie van de 'Bridge to Bridgeloop' in Arnhem is ook de provinciale innovatiebus aanwezig. Gedeputeerde René van Diessen ontvangt bezoekers tussen 14.00 en 16.00 uur. De bus staat tegenover het Provinciehuis van 10.30 - 16.30 uur. De bus tourt langs verschillende grote evenementen deze zomer onder het motto "ontdek de innovatie in Gelderland" en bedrijven presenteren zich deze dag.

Dinsdag 12 september

. De Commissaris van de Koningin opent de conferentie over innovatie in het Voortgezet Onderwijs in Gelderland. Slash21 is een initiatief van de Stichting Carmelcollege en het onderwijsadviesbureau KPC en betreft innovatie op het onderwijscurriculum, de leeromgeving, het personeelsbeleid, de schoolorganisatie en de relatie met de ouders van de leerlingen. Voor meer informatie: www.slash21.nl. (13.30 - 17.00 uur; Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer houdt een toespraak bij de officiële opening van het Kulturhus Beek. Dit is één van de pilotprojecten binnen het kader van de subsidieregeling Kulturhusen die in 2003 door de provincie Gelderland in het leven is geroepen. Het Kulturhus biedt onderdak aan een breed scala van organisaties, variërend van kinderopvang en dagactiviteiten voor doofblinden. Meer informatie: www.kulturhusbeek.nl. (14.45 - 16.00 uur; Kulturhus Beek in Beek, gemeente Ubbergen)
. Gedeputeerde Nico Jan Wijsman neemt deel aan het debat 'Samen problemen oplossen. Sociaal debat regio Rivierenland'. In het kader van het programma 'Regionaal werken' werkt de provincie Gelderland aan het opstellen van een sociale agenda voor onder andere dez regio. Binnenkort is de hiervoor opgestelde sociale analyse voor deze regio gereed en vormt mede de input voor het sociaal debat. (15.30 - 21.00 uur; Kasteel Ophemert Dreef 2 in Ophemert)

Woensdag 13 september

. Gedeputeerde René van Diessen brengt samen met leden van de Provinciale Staten een werkbezoek aan de Regionalrat van Düsseldorf. Thema's waaronder het grondstoffenbeleid in Nederland en Nord-rhein-Westfalen, grensoverschrijdend toerisme, personenvervoer op de spoorverbinding Arnhem-Emmerich en de stand van zaken rond de luchthaven Weeze/Niederrhein worden gepresenteerd en bediscussieerd. (13.00 - 17.00 uur in Düsseldorf)

. De Commissaris van de Koningin en de minister van justitie de heer J.P.H. Donner openen het vernieuwde gemeentehuis in Barneveld en dragen voorafgaand bij aan de opening van een mini-symposium 'Wie bestuurt de buurt?' Bij dit symposium staan de resultaten van het in de gemeente gevoerde waarden- en normendebat centraal. (13.30 - 18.00 uur; gemeentehuis in Barneveld)
. Gedeputeerde Harry Keereweer houdt een welkomstwoord bij de opening van de Hierdense Poort, één van de acht ecologische poorten die de Veluwe met de omliggende 'droge' en 'natte' natuurgebieden zullen verbinden. De aankoop van de eerste 40 ha in de Hierdense Poort is deze dag een feit en er vindt een feestelijke overdracht plaats in aanwezigheid van alle samenwerkende partijen. (15.30 - 17.15 uur, in en om Kasteel de Essenburgh, Zuiderzeerstraatweg 199 in Hierden)
. Gedeputeerde Nico Jan Wijsman is uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over de nieuwbouw van Schouwburg Amphion in Doetinchem die in 2009 geopend zal worden. Het Connexxion-terrein, gezamenlijk bezit van wooncorporatie Sité Woondiensten en de gemeente Doetinchem die een overeenkomst hebben gesloten voor het gezamenlijk ontwikkelen van dit gebied, wordt de nieuwe locatie van deze schouwburg. (16.00 - 20.00 uur; Schouwburg Amphion in Doetinchem)

In verband met actuele ontwikkelingen kunnen op het laatste moment wijzigingen ontstaan. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Persdesk van de provincie Gelderland: (026) 359 90 00.



Provincie Gelderland