4 september: Actie Schoenmaatjes van start!

Edukans

Amersfoort, 31 augustus 2006 Maandag 4 september gaat Actie Schoenmaatjes van start. Op de Dam in Amsterdam staat dan een enorme schoenendoos, die vanaf 12.00 uur beschilderd wordt door kinderen van groep 7 van de Schimmelpenninck van der Oyeschool uit Hoevelaken. Rapper Brace staat bovenop de doos om alle kinderen op te roepen een schoenendoos te vullen voor een leeftijdgenootje in een ontwikkelingsland.

Als op maandag 4 september om 12.00 uur het luchtalarm te horen is, gaat Actie Schoenmaatjes officieel van start. Dat belooft een feest te worden, met veel kinderen, kleurige verf en EO-presentatrice Rebecca Bijker en Brace. Het alarm, dat iedere eerste maandag van de maand te horen is, grijpt Edukans aan als geheugensteuntje om zoveel mogelijk schoenendozen te vullen.

Actie Schoenmaatjes (voorheen Operatie Schoenendoos) is de najaarsactie van ontwikkelingsorganisatie Edukans, waarbij kinderen in Nederland een schoenendoos vullen met schoolspullen en speelgoed voor kinderen in arme landen. Tot aan de kerstvakantie kunnen de schoenendozen worden gevuld. Daarna worden ze verstuurd, in dezelfde container die op 4 september beschilderd wordt.

Kinderen zijn kwetsbaar. Vooral als ze in armoede of in conflictgebieden leven. Niets is dan vanzelfsprekend en de kinderen komen veel tekort zoals schoolspullen, speelgoed en toiletartikelen. Wat is er dan logischer om dat tekort aan te vullen? Dat kan heel simpel. Met de inhoud van niet meer dan een schoenendoos. Gevuld door kinderen in Nederland, als een gebaar van betrokkenheid. Schoenmaatjes dus! De dozen worden verstuurd naar onder andere Malawi, Pakistan en Moldavië. In de afgelopen elf jaar zijn meer dan 1 miljoen schoenendozen gevuld en uitgedeeld. Ook dit jaar hoopt Edukans weer een groot aantal dozen te versturen. Bekende Nederlanders, als John de Mol en Gijs Staverman steunen dit initiatief. Staverman:'Wat geweldig dat je kinderen blij kunt maken met iets waar jezelf ook heel gelukkig van werd!'.

Edukans vindt dat ieder kind in de wereld recht heeft op onderwijs. Ze steunt daarom onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden, maar betrekt ook Nederlandse leerlingen bij ontwikkelingssamenwerking. Bijvoorbeeld met Actie Schoenmaatjes. Of met de actie Going Global, een internationaliseringsproject voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Edukans is een kans op educatie voor iedereen!


Noot voor de redactie -