Rijksuniversiteit Groningen

3b50d5.jpg

Persbericht

Rijksuniversiteit Groningen

Nummer: 92

Datum: 1 september 2006

Doodgewone professoren

Vrouwelijke hoogleraren Groningse universiteit voeren actie voor meer vrouwelijke hoogleraren

Bij de opening van het academisch jaar zullen in Groningen op 4 september zoveel mogelijk vrouwen in toga aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat de Aula een beeld biedt alsof het minimumpercentage vrouwelijke hoogleraren dat de RUG volgens internationale afspraken zou moeten hebben, reeds gehaald is. Volgens de Lissabon-afspraken moet het aandeel vrouwelijke hoogleraren in 2010 25 procent van het totaal zijn.

Ondanks stimulansen zoals het Rosalind Franklin programma van de RUG, heeft de Groningse universiteit op dit ogenblik slechts 10,23 procent vrouwelijke hoogleraren. Aan alle Nederlandse universiteiten hoort het aantal vrouwen in hogere functies al jaren bij de laagste van Europa. De stimuleringsbudgetten zijn nu uitgeput en de Nederlandse overheid heeft de landelijke doelstelling voor de komende jaren naar beneden bijgesteld tot het "meer realistische" percentage van 15 procent.

De Groningse vrouwelijke hoogleraren willen met hun actie maandag ook een voorbeeld bieden aan andere vrouwen. Ze laten zien dat een vrouw in hoogleraarstoga doodgewoon is, of eigenlijk zou moeten zijn.

Noot voor de pers


- Meer informatie: prof. dr. Petra Rudolf, tel.: (050) 363 4736 of 06-11485899, e-mail: p.rudolf@rug.nl


- Opening Academisch Jaar: aanvang 16.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Redactie: afdeling Communicatie RUG

Postbus 72, 9700 AB Groningen

Tel. 050-363 4444

E-mail: communicatie@rug.nl