Persuitnodiging: HSL test met 300 km/uur

Hsl-zuid

Zoetermeer, 1 september 2006

Persuitnodiging: Eerste hogesnelheidstesten op HSL-Zuid tussen Hoofddorp en Rotterdam

Maandag 4 september worden voor het eerst hogesnelheidstesten op het HSL-tracé tussen Hoofddorp en Rotterdam uitgevoerd. Een speciaal omgebouwde Thalys voert de komende drie weken testen uit met een maximale snelheid van 300 kilometer per uur. De Thalys zal integrale testen uitvoeren op het nieuwe HSL-spoor. Dat wil zeggen dat de aparte componenten als spoor, bovenleiding en communicatiesystemen als geheel worden getest, waarbij de snelheid steeds verder wordt opgevoerd.

De testen met de Thalys zijn een laatste stap in het testprogramma van aannemer Infraspeed. De afgelopen maanden zijn op het spoor van de HSL-Zuid door twee dieseltreinen en twee elektrische treinen uitgebreide deeltesten uitgevoerd, met positief resultaat. Het spoor, de dekking van het communicatiesysteem GSM-R, de bovenleiding en de werking van de zendbakens voor het nieuwe Europese beveiligingssysteem ERTMS zijn daarbij apart beproefd. Afgelopen maand testte een Thalys met succes de stilstanddetectie in de speciaal voor de HSL-Zuid geboorde tunnel onder het Groene Hart.

Als de testen met goed gevolg worden afgesloten, kan begonnen worden met afrondende werkzaamheden en de ombouw van het spoor bij Rijpwetering. Het spoor is daar over een lengte van ongeveer 500 meter door de slechte bodemgesteldheid verschoven. De ombouw vindt plaats om herstelwerkzaamheden in een latere fase, als het commercieel vervoer al van start is gegaan, te voorkomen. Na deze werkzaamheden kan vervoerder HSA, een alliantie van NS en KLM, beginnen met haar testen. Op het zuidelijk deel van het HSL-tracé, tussen Rotterdam en de Belgische grens, is de testfase van aannemer Infraspeed reeds afgerond en is het spoor opgeleverd aan de Nederlandse Staat. Hier is de HSA inmiddels gestart met de eerste testen.

Uitnodiging 4 of 5 september
Maandag 4 september of dinsdag 5 september is er de mogelijkheid op locatie nabij Zoetermeer (zie routebeschrijving) de testen te aanschouwen. Het is nog niet bekend of de maximale snelheid van 300 km/uur deze eerste dag gereden wordt. Dit is pas maandagochtend duidelijk. Indien u zich aanmeldt om getuige te zijn van de hogesnelheidstesten, laten wij u maandag rond 11.00 uur weten wanneer deze topsnelheid wordt gereden; maandagmiddag of dinsdagmiddag. Nadere berichtgeving volgt dan na aanmelding bij de voorlichters Esther Hesp (06-51849570) en Denis Wiering (06-53735460) of via pers@hslzuid.nl. Er kan niet met de trein worden meegereden.

Wij willen er nadrukkelijk op wijzen dat het hier een testfase betreft en dat de planning en snelheid dus onder voorbehoud is. Onvoorziene omstandigheden als bijvoorbeeld het weer, kunnen van invloed zijn op de testen. Dit geldt uitsluitend voor de testfase, niet voor de definitieve situatie.

Routebeschrijving:

Vanuit Den Haag/Amsterdam
U rijdt over de A12 richting Utrecht
Neem afslag 8 Bleiswijk en ga onderaan de afrit linksaf de N209 op richting Benthuizen, u rijdt dan onder de A12 door.1

Vanuit Utrecht
U rijdt over de A12 richting Den Haag.
Neem afslag 8 Bleiswijk en ga onderaan de afrit rechtsaf de N209 op richting Benthuizen.1

Vanuit Rotterdam/Bergschenhoek
U neemt vanuit het noorden van Rotterdam de N209 richting Berkel en Rodenrijs. U rijdt door richting Bleiswijk en gaat rechtdoor onder de A12 door richting Benthuizen.1


1 U ziet de HSL (op hoge pijlers) aan uw linkerhand. U volgt de N209 tot u de HSL kruist. U gaat met de weg onder de HSL door.
Vlak na de kruising met de HSL is er na circa 100 meter aan uw rechterhand een toekomstige opstelplaats voor hulpdiensten.
Hier verzamelen wij om 13.30 uur. U kunt uw auto hier parkeren en er is voldoende ruimte om goede opnames van de testritten te maken.