DSM


Published: 09:15 04.09.2006 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM concentreert productie van alkydharsen in Nederland en Spanje en beëindigt productie in Landskrona, Zweden

DSM Coating Resins heeft vandaag bekendgemaakt dat het van plan is om de productie van zogeheten lange alkyden in Landskrona (Zweden) in de loop van 2007 te beëindigen. DSM zal de productie van deze stoffen, die worden gebruikt in verfsystemen voor onder meer bouwkundige en industriële toepassingen, concentreren op de locaties in Hoek van Holland en Santa Margarida (Spanje).

Het besluit van DSM Coating Resins heeft te maken met ontwikkelingen in de concurrentieomgeving in de alkydindustrie en met veranderende regelgeving. Door de productie te concentreren op de locaties in Nederland en Spanje en de productie op de locatie in Zweden te beëindigen, zal DSM Coating Resins deze activiteiten kostenconcurrerend kunnen houden en deze positie verder verbeteren. De beslissing is in lijn met DSM's strategie Vision 2010 - Building on Strengths, waarin winstgevende en innovatieve groei en waardecreatie belangrijke doelstellingen zijn.

Als gevolg van de beëindiging van de alkydproductie in Landskrona, die in de loop van 2007 zijn beslag zal krijgen, zullen ongeveer 50 arbeidsplaatsen verloren gaan. Er worden momenteel onderhandelingen gevoerd met de vakbonden over een sociaal plan om alternatieve werkgelegenheid te vinden en financiële ondersteuning te bieden tijdens de overgangsperiode. De hiermee gemoeide eenmalige kosten zijn relatief beperkt en zullen worden meegenomen in de resultaten (voor bijzondere posten) van het 3de kwartaal 2006. De kantoren en opslagfaciliteiten in Landskrona blijven open.

"DSM is vastbesloten om een leidende leverancier aan de wereldwijde coatingindustrie te blijven. Er doen zich echter momenteel veranderingen voor in de markt, deels veroorzaakt door bijvoorbeeld de nieuwe regelgeving in de EU met betrekking tot strengere restricties op VOC-emissies. Deze regelgeving wordt de komende jaren van kracht en zal naar verwachting structurele gevolgen hebben voor de vraag naar alkydverfsystemen op oplosmiddelbasis (commodities). Deze ontwikkelingen noodzaken ons om onze productieconfiguratie aan te passen", aldus Dimitri de Vreeze, directeur van DSM Coating Resins.
"DSM Coating Resins blijft investeren in de innovatie en ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige coatingsystemen op oplosmiddelbasis, watergedragen coatingsystemen en poederverfsystemen met een hoge toegevoegde waarde, om onze klanten te kunnen bedienen met producten die aan de hoogste duurzaamheidseisen voldoen. Tegelijkertijd moeten we echter zorgvuldig onze kostenstructuur bewaken in deze zeer concurrerende markten. "

DSM Coating Resins
DSM Coating Resins is onderdeel van de businessgroep DSM Resins, die deel uitmaakt van het activiteitencluster Performance Materials van DSM. De onderneming is met productielocaties in Azië, Europa en de VS een leidende producent van harsen voor verfsystemen en levert aan de markten voor decoratieve, beschermende en industriële coatings. DSM Coating Resins is wereldmarktleider in polyesterharsen voor poederverven, can coatings en coil coatings. Meer informatie over DSM Coating Resins is te vinden op http://www.dsm.com/en_US/html/dcr/home.htm


DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei, innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.