Gemeente Eindhoven

Persbericht 1 september 2006, no. 210

Woensel-Noord opnieuw aan de slag met hondenoverlast

Vanaf maandag 4 september gaan stadswachten in samenwerking met politie opnieuw aan de slag met het aanpakken van de hondenoverlast in Woensel-Noord. Een en ander is onderdeel van een pilotproject tegen hondenoverlast dat afgelopen juni in Woensel-Noord is gestart. Vanaf volgende week lopen hondenbezitters opnieuw de kans geverbaliseerd worden voor het los laten lopen van hun hond (⬠50,-) of het laten poepen van hun hond waar dat niet mag (⬠75,-).

Gedrag hondenbezitter
Het uiteindelijke doel van de actie is gedragsbeïnvloeding van de hondenbezitter. Dat gebeurt door te vertellen wat niet mag, maar ook door aan te geven wat de honden wel mogen. Honden mogen bijvoorbeeld wel poepen in hondentoiletten, bij boomspiegels en in struiken. Zelfs op het gras mag, als de eigenaar maar middelen bij zich heeft om de poep te verwijderen én dat ook onmiddellijk doet. Honden mogen nérgens in Eindhoven loslopen behalve op zogenaamde hondenlosloopterreinen.

Succesvolle actie
Om hondenbezitters daarvan op de hoogte te brengen heeft de gemeente in juni in Woensel-Noord een actieweek gehouden rondom de hondenoverlast. Daarin werd op ludieke wijze, door het inrichten van zogenaamde crime-scenes, het probleem onder de aandacht gebracht. Vervolgens is er daarna ook gedurende drie weken handhavend opgetreden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een twintigtal processen-verbaal. De aanstaande actieperiode is een vervolg op die succesvolle actie.

Evaluatie
Na afloop zal het project hondenpoepoverlast geëvalueerd worden waarbij inmiddels al binnengekomen voorstellen als het plaatsen van hondenpoepbakken en het uitbreiden van het aantal hondenlosloopterreinen verwerkt zullen worden. Ook de goede wijze van samenwerken tussen stadswachten (waarvan er sinds kort vier bevoegd zijn tot verbaliseren), politie en gemeente wordt daarin meegenomen.