Gemeente Eindhoven

Persbericht 1 september 2006, no.212

Tongelrese wijk Doornakkers krijgt 2 miljoen subsidie

Donderdag 31 augustus heeft minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties 2 miljoen euro toegekend voor het project Doornakkers. Dit extra geld is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in deze wijk te vergroten. De gemeente Eindhoven heeft daarvoor een projectvoorstel ingediend onder de naam âDoornakkers Eén; slagvaardig op weg naar een sociale, sterke en betrokken buurtâ.

Wethouder Erik van Merrienboer:
âWij zijn geweldig blij met dit nieuws. Met dit geld kunnen we in de wijk Doornakkers op het gebied van veiligheid en leefbaarheid meer aandacht besteden aan buurtpreventie en toezicht. Verder hebben we speelvoorzieningen gepland, evenals een kinderpersbureau, gezinscoachen, buurtvaders, jongerenvoorzieningen en huiswerkbegeleiding. En uiteraard staat participatie hoog op de agenda. We kunnen nu meer doen het op gebied van o.a. de aanpak werkloosheid, ondernemerschap, integratie, en gezondheidsvoorlichting voor migrante ouderen.â

Waarom Doornakkers?
De wijk Doornakkers is door de gemeente Eindhoven uitgekozen om meerdere redenen. In de buurtthermometer, die de gemeente hanteert om te kijken hoe een wijk ervoor staat, scoorde Doornakkers slecht. De wijk heeft in vergelijking met andere buurten duidelijk minder financiële middelen. Het extra geld moet in korte tijd goed besteed worden. Dat is eenvoudiger in een wat grotere wijk als Doornakkers. Bovendien heeft de stadsdeelcommissie Tongelre vorig jaar na een werkbezoek aangedrongen op extra aandacht.

Hoe nu verder?
Alle belanghebbenden in dit gebied worden vanaf het begin bij de deelprojecten betrokken. Een gemeentelijke projectleider zal de bewoners, ondernemers, instellingen en partners uitnodigen om samen de projecten op te zetten en uit te voeren. Half oktober is de projectorganisatie opgezet en vanaf 1 november 2006 kunnen de eerste projecten van start gaan.