Ingezonden persbericht


50-plussers willen zelf hun gezondheid testen

Almere, 4 september 2006 - HHet overgrote deel van de Nederlandse 50-plussers wil zelf hun gezondheid testen. Bij een (toekomstige) aandoening waarbij zelfmeten een optie is, zoals bij trombose of diabetes, wil 88 procent van de 50-plussers zelf controle op de behandeling houden. Op dit moment maakt 22% van de 50-plussers gebruik van een meetapparaatje voor een dergelijke vorm van controle. Dit blijkt uit onderzoek van Roche Diagnostics Nederland. De belangrijkste redenen om zelf te gaan meten is het niet meer gebonden zijn aan regelmatig bezoek aan arts of instelling (50 procent), meer inzicht in het resultaat van de therapie krijgen (22 procent) en de gebruiksvriendelijkheid (16 procent).

Uit het onderzoek blijkt verder dat 8 procent van de 50-plussers met trombose zelf de stollingswaarde van het bloed meet. Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden met trombose geeft aan voorkeur te hebben voor zelfmeten, maar dit nog niet te doen. De belangrijkste reden voor trombosepatiënten om zelf te meten is vrijheid. Gebruiksvriendelijkheid komt op de tweede plaats, gevolgd door de behoefte aan zekerheid.

Ter controle van het behandelingsresultaat worden op steeds meer gebieden meters ingezet waarmee de patiënt zichzelf controleert, waar eerder bijvoorbeeld een bezoek aan een arts of instelling noodzakelijk was. Uit het onderzoek blijkt dat 79 procent van de 50-plussers het positief tot zeer positief vindt dat patiënten zelf een rol krijgen in de controle.

Reden om eventueel van een vorm van zelfmeten af te zien, is onbekendheid met de technologie (10%). Daarnaast geeft 17 procent aan van zelfmeten af te zien als de meter niet (meer) vergoed wordt door de ziektekostenverzekering. Slechts 3 procent durft niet zelf te meten.

Fred van Rossum, Head of Marketing and Business Development van Roche Diagnostics Nederland: "Opvallend vinden wij het enorme percentage 50-plussers dat open staat voor de mogelijkheid om zelf hun gezondheid te testen. Het is een ontwikkeling die past in deze tijd en die bovendien ook bewezen succesvol is, denkend aan de ervaring die in ruime mate is opgedaan met diabetes patiënten en inmiddels ook met trombosepatiënten die wij bij zelfmeten ondersteunen met ons meetapparaatje CoaguChek. De uitkomst van dit onderzoek stimuleert ons nog meer om trombosepatiënten bewust te maken en daarmee tegemoet te komen aan de behoefte aan zelfmeten."

Cees de Graaff van patiëntenbelangenorganisatie STIZAN (Stichting Zelfmanagement orale Antistollingspatiënten Nederland) over zelfmeten: "Met zelfmeetapparatuur kunnen patiënten altijd en overal de stollingswaarde van hun bloed meten. Uit ervaring weten wij dat patiënten die voor zelfmeten hebben gekozen vrijheid ervaren en zich minder 'patiënt' voelen; de kwaliteit van leven verbetert. Wij stimuleren zelfmeten dan ook waar het maar mogelijk is."

Via een training van de trombosedienst leren patiënten hoe zelf te meten en de dosering van hun antistollingsmedicijnen te bepalen. En eventueel aan te passen als dat nodig is. Bijna de helft van de 50-plussers geeft in het onderzoek aan geïnteresseerd te zijn om een demonstratie zelfmeten bij trombose bij te wonen.

Voor een foto van zelfmeten bij trombose, zie: http://www.persinfo.nl/upload/1156941105

Heeft u interesse in het rapport? U kunt het rapport opvragen via Sanne Vermeulen, te bereiken op 020 4874000 of via sanne.vermeulen@pleon.com

Over Roche Diagnostics Nederland (RDNL)
Roche Diagnostics Nederland maakt deel uit van de Roche-groep, met als hoofdkwartier Bazel, Zwitserland. Roche is een van de wereldleiders op het gebied van medische diagnoseapparatuur en innovatieve, diagnostische informatie. Roche ontwikkelt vernieuwende producten en diensten die een belangrijke bijdrage leveren aan het opsporen, behandelen, voorkomen en behandelen van aandoeningen - waaaronder trombose. Hierdoor helpt Roche de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren.

Wanneer u meer wilt weten over de mogelijkheden van zelfmeten bij trombose of diabetes, dan kunt u contact opnemen met de Roche-klantenservice. Voor informatie over zelfmeten bij trombose kijk op www.levenmettrombose.nl of bel gratis met: 0800 - 22 357 88. Voor informatie over zelfmeten bij diabetes kijk op www.accu-chek.nl of bel gratis met: 0800 - 02 205 85.

Voor informatie over STIZAN: www.stizan.nl

Voor meer informatie
Marco Patist
Roche Diagnostics Nederland
036 - 539 4216
marco.patist@roche.com

Sanne Vermeulen
Pleon bv
020 - 487 4000
sanne.vermeulen@pleon.com