Gemeente Tiel


Lucht in Tiel even schoon als jaar eerder

Burgemeester en wethouders hebben onlangs het Rapport Luchtkwaliteit 2005 van de gemeente Tiel vastgesteld. Dit rapport beschrijft hoe het is gesteld met de kwaliteit van de lucht in onze gemeente. De algemene conclusie is dat de lucht in Tiel even schoon is als in 2004.

Sinds 2001 zijn alle gemeenten in Nederland verplicht om ieder jaar de luchtkwaliteit langs de belangrijkste verkeerswegen te onderzoeken. In het Besluit Luchtkwaliteit staat welke hoeveelheid verontreinigde stoffen in de lucht zijn toegestaan.

Over het algemeen is de lucht in Tiel redelijk schoon. Langs de Lokstraat zit in Tiel net iets meer stikstofdioxide in de lucht dan is gewenst. Volgens de nieuwe Europese regels is deze situatie wel toegestaan, maar moet de gemeente dit in de gaten blijven houden.

De hoeveelheid fijn stof is op bepaalde momenten te hoog langs de Binnenhoek, Lokstraat en Westroijensestraat. Formeel zou de gemeente hiervoor nu een actieplan moeten gaan opstellen. De effectiviteit van lokale maatregelen is echter zeer gering. Verbetering van de luchtkwaliteit vraagt een landelijke en Europese aanpak. De gemeente volgt de ontwikkelingen op dit niveau dan ook nauwgezet. Ook laat de gemeente in de loop van dit jaar nieuwe verkeerstellingen uitvoeren op de Lokstraat en Westroijensestraat, zodat er beter inzicht is in de luchtkwaliteit langs deze wegen. De verwachting is dat Tiel, zonder eigen maatregelen, in 2010 aan de normen voldoet. Dit is te danken aan landelijke en Europese maatregelen, zoals het zorgen voor schonere voertuigen.

Het Rapport Luchtkwaliteit 2005 ligt vanaf 1september tot 23 september ter inzage bij het Loket Bouwen & Wonen en is te downloaden.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 04 september 2006