Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Alphen aan den Rijn, 4 september 2006

Allianz start nieuw bedrijf voor inkomensverzekeringen

De Allianz Nederland Groep start op 5 september met een nieuw verzekeringsbedrijf, dat volledig is gespecialiseerd in inkomensverzekeringen. Allianz speelt daarmee in op de structurele hervormingen in de sociale zekerheid op het gebied van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, waar eens de overheid een meer verzorgende rol vervulde. Het nieuwe bedrijf richt zich onder andere op zelfstandig ondernemers en werkgevers, die door de recente wetswijzigingen met nieuwe risico's worden geconfronteerd.

Zo moet de werkgever nu twee jaar loon doorbetalen bij ziekte, in plaats van één jaar. Daarnaast is de WAO vervangen door de WIA, die veel meer accent legt op het benutten van resterende arbeidscapaciteit, en tot lagere uitkeringen leidt. Govert Trouwborst, directeur van Allianz Inkomensverzekeringen, licht toe: "Het is duidelijk dat de omslagstelsels uit het verleden niet langer houdbaar waren. De kosten werden te hoog. Momenteel tellen wij twee werkenden op ruim één uitkeringsgerechtigde. Als wij niets doen, dan zou dit in 2020 naar één op één verschuiven. Voor de overheid was er geen andere keuze dan dat, naast een versobering, ook een liberalisering moest plaatsvinden. Dat zie je nu in de praktijk. Er is in toenemende mate sprake van een verschuiving van het publieke domein naar de private sector."

De grotere eigen verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers brengt voor ondernemers en werkgevers niet alleen een lastenverzwaring met zich mee, maar ook de noodzaak van een zorgvuldige bedrijfsvoering. Verzuimpreventie en reïntegratie zijn hierbij sleutelwoorden. Het nieuwe bedrijf van Allianz speelt hierop in met een breed pakket aan verzekeringsproducten, advisering en begeleiding op maat.

Als introductie van Allianz Inkomensverzekeringen wordt op 5 september een congres georganiseerd met als onderwerp Inkomenszekerheid in 2012. "Ik verwacht dat de sociale zekerheid nog verdergaand zal wijzigen", aldus Govert Trouwborst. "Wij zullen op ons congres met een aantal deskundigen naar de lange termijnontwikkelingen in de markt kijken. Los van de politieke effecten van de komende kabinetswisselingen. Daarmee willen wij meer voorspelbaar maken wat ons nog te wachten staat als gevolg van de veranderende rol van de overheid." Sprekers op het congres zijn onder meer Leo Stevens (Erasmus Universiteit), Steven van Eijck (oud-staatssecretaris), Robin Linschoten (Kroonlid SER) en Hans Vroon (directeur MHP).

Noot voor de redactie,