Groen!

Brussel, 3 september 2006

Recht op wonen wordt verder uitgehold

Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!) blijft morgen weg van de Gemengde Overlegcommissie tussen het Vlaams parlement, het Waals parlement en het Parlement van de Franstalige gemeenschap. De Commissie bespreekt het belangenconflict rond de wijziging in de Vlaamse Wooncode. Groen! weigert mee te spelen in dit schijngevecht waarbij onder het mom van een communautair conflict het fundamenteel recht op wonen wordt uitgehold, aldus Mieke Vogels.

Maandag 4 september 2006 vergadert de Gemengde Overlegcommissie Vlaams parlement Waals parlement - Parlement van de Franstalige gemeenschap, om te overleggen over het belangenconflict dat ontstond rond de wijziging in de Vlaamse Wooncode. Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!) zal niet deelnemen aan deze Overlegcommissie. Waarom?

De Vlaamse Wooncode bepaalt wie in Vlaanderen toegang heeft tot de sociale huisvesting.

Die sociale huisvesting moet - ook voor wie niet terecht kan op de private huurmarkt - het recht op wonen garanderen. Wie een hoog inkomen heeft of al een onroerend goed bezit, komt niet in aanmerking voor een sociale woning. In de nieuwe Vlaamse Wooncode die morgen op de agenda staat van de Overlegcommissie wordt een derde voorwaarde toegevoegd: de kennis van het Nederlands.

Als je een hoog inkomen hebt - of een onroerend goed bezit - kan je terecht op de private huurmarkt. Geldt dit ook voor wie het Nederlands niet machtig is?

Neen, anderstalig zijn lijkt niet echt een troef om op de private huurmarkt terecht te kunnen, integendeel!

Als de overheid zich het recht voorbehoudt om het krijgen van een sociale woning afhankelijk te maken van de talenkennis wat houdt de private huurder dan nog tegen om een huurcontract te weigeren voor mensen met een laag inkomen? Of voor mensen die geen Nederlands spreken, wil Mieke Vogels weten.

Waarom steunt het Vlaams parlement deze taalvoorwaarde dan?

Officieel heet het omdat via deze taalvoorwaarde de leefbaarheidsproblemen in de stedelijke sociale wooncomplexen kunnen worden aangepakt. En ja, die leefbaarheidsproblemen bestaan. Maar het blijven, gelukkig, uitzonderingen. En het zijn niet a priori anderstaligen die dergelijke problemen veroorzaken.

Wie recht heeft op een sociale woning heeft een aantal verplichtingen, zoals elke huurder. Maar die waren tot nu toe aan de huur gebonden: maandelijks je huur betalen, geen overlast bezorgen. Maar met deze nieuwe Vlaamse Wooncode worden ze plots gekoppeld aan een voorwaarde die niets met de plichten van de huurder te maken heeft: de kennis van het Nederlands, zo concludeert Mieke Vogels. Natuurlijk is de kennis van onze taal belangrijk voor iedereen die hier wil wonen en werken. Die kennis kan echter worden opgelegd in het kader van de inburgeringsplicht.

Toen de Vlaamse regering na vele weken debat de nieuwe wooncode aanvaardde was de vereiste om het Nederlands te spreken bovendien plots niet meer ingegeven door samenlevingsproblemen in de grote steden. Het werd een instrument om de Franstaligen in de rand Nederlands te doen leren.

Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!) blijft morgen dan ook weg op de Gemengde Overlegcommissie. Groen! weigert mee te spelen in dit schijngevecht waarbij onder het mom van een communautair conflict het fundamenteel recht op wonen wordt uitgehold, aldus Mieke Vogels.