Vereniging Milieudefensie



Persbericht

Jarenlange campagne voor openbaarheid gifmetingen succesvol Gegevens over landbouwgif op groente en fruit volledig openbaar

Amsterdam, 4 september 2006 - De overheid stopt met het geheim houden van meetgegevens over landbouwgif in groente en fruit. Dit hebben de ministers Veerman (Landbouw) en Hoogervorst (Volksgezondheid) de Tweede Kamer gemeld. Milieudefensie is tevreden dat een jarenlange strijd voor openbaarheid uiteindelijk succesvol blijkt. Supermarktorganisatie CBL heeft tevergeefs geprobeerd openbaarheid tegen te houden. Milieudefensie gaat de gegevens gebruiken om consumenten in te lichten over de prestaties van supermarkten.

Tweeëneenhalf jaar geleden deed Milieudefensie, samen met Stichting Natuur en Milieu, consumentenorganisatie Goede Waar & Co en ruim 7000 burgers, een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Doel was openbaarmaking van de meetgegevens van de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) over gifresten in groente en fruit. Minister Veerman wees dit verzoek af, omdat dit "niet in het belang van de sector zou zijn." Daarop startte Milieudefensie een juridische procedure. Nu de minister na juridische druk alsnog voor volledige openbaarheid heeft gekozen wordt deze procedure ingetrokken.

Nog in februari had het ministerie aangegeven alleen meetgegevens vrij te willen geven als er sprake zou zijn van wetsovertredingen. Milieudefensie nam hier geen genoegen mee. Consumenten horen het recht te hebben op alle informatie over hun voedsel. Volledige openbaarheid is extra belangrijk omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de huidige wettelijke normen onvoldoende rekening houden met de extra gevoeligheid van jonge en nog ongeboren kinderen en de combinatie van meerdere bestrijdingsmiddelen.

Openbaarheid van meetgegevens zal er toe leiden dat er minder kwistig met landbouwgif wordt omgesprongen. Dit pakt beter uit voor gezondheid en milieu. Belangenorganisatie CBL, de koepel van supermarkten, heeft zich de afgelopen maanden nog fel tegen openbaarheid gekeerd. Volgens hen zou 'de consument in verwarring raken.' Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie begrijpt niets van deze conservatieve opstelling: "Het openbaar maken van de gegevens stelt tuinders, handelaren en supermarkten die goed werk afleveren juist in staat zich positief te onderscheiden. Dat leidt ongetwijfeld tot extra waardering van hun klanten."

De meetgegevens worden door de VWA vanaf 1 oktober aanstaande vrijgegeven. Milieudefensie zal de gegevens analyseren op het voorkomen van hormoonverstorende en kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen. Ook worden mogelijk gevaarlijke combinaties van gifsoorten onderzocht. De uitkomsten zullen vervolgens op de website www.weetwatjeeet.nl worden gepubliceerd.