Gemeente Son en Breugel


Kersverse ouders blij verrast met geboortekoffer

Klik hier voor vergroting
PICT1611.JPG
Kersverse ouders die hun zoon of dochter in onze gemeente aangeven, worden tegenwoordig getrakteerd op een heuse geboortekoffer. Met daarin onder meer een leuk cadeau voor de jonge spruit en de nodige informatie voor papa en mama.
Welkomstgeschenk
De geboortekoffer is bedoeld als een welkomstgeschenk voor de ouders van een nieuwe burger in onze gemeente. In de koffer zitten naast een attentie voor het kind: de enige, echte Son en Breugelse knuffelhippo
- opvoedingstips en andere nuttige informatie voor de ouders, vanuit gemeentelijke instellingen, thuiszorg en andere instanties. Ook zit er een tijdschrift in: O-magazine, dat ingaat op verzorging- en opvoedingstips. Karin van Doremalen van de afdeling Dienstverlening Publiek, gemeente Son en Breugel licht toe: In de koffer zit verder onder meer een rol luierzakken. Die luierzakken komen altijd van pas. Ook zijn leuke briefkaarten toegevoegd en informatie over diverse cursussen in de buurt, bijvoorbeeld zwanger en in vorm van ZuidZorg. Van het O-magazine is de editie 0 tot 3 maanden bijgesloten; echt toepasselijk dus voor de doelgroep.

Speciaal
En wat vinden de kersverse ouders van het initiatief? Ik vond het heel attent. Onze zoon Marijn is 1 juni geboren en mijn partner deed de dag erna aangifte. Tijdens die dagen zaten we echt op een roze wolk en iedereen kwam met cadeautjes. Het was bijzonder dat we ook nog een cadeau van de gemeente overhandigd kregen. We hebben het niet klakkeloos bij de andere cadeaus gezet, maar vonden het echt speciaal. Vooral het slabbetje met de tekst Ik kom uit Brabant vonden we grappig, vertelt Marion Swinkels. De informatie die erbij zat, was voor ons over het algemeen niet relevant. We hebben al een zoontje van twee dus zijn met veel zaken bekend. Ik denk dat de informatieve tips wel belangrijk zijn voor mensen die hun eerste kindje krijgen.

Feestelijk
Het is ontzettend leuk iets tastbaars te mogen weggeven, aldus Van Doremalen van de gemeente. Het is natuurlijk altijd feestelijk als vaders aangifte komen doen van hun kind. Dat ze een cadeautje van de gemeente krijgen, verwachten ze helemaal niet. Voorheen kregen alleen mensen die hun kind in Son en Breugel aangaven, een kleine attentie. De geboortekoffer is er echter ook voor inwoners van ons dorp die hun kleine in Eindhoven aangeven. Via de gemeente Eindhoven worden wij van de aangifte op de hoogte gesteld, waarna we de ouders een brief sturen dat de geboortekoffer op hen ligt te wachten.

Nuttige tips
Ook Carola van de Vijver is enthousiast over de geboortekoffer. Haar zoon Kai werd 14 juni geboren. We vonden het zeker een leuk gebaar. Vooral de fijne grote slab is ideaal, en echt iets van deze provincie. Op zich is het een leuk initiatief, hoewel de informatie die bijgesloten zat merendeels bij ons bekend was. Belinda Kester die op vaderdag beviel van dochter Loth vond de bijgevoegde informatie wel nuttig. Hoewel het ons tweede kindje is, heb ik de informatie gelezen, het frist toch het geheugen op. Daarnaast vind ik dit soort nuttige tips echt passen in een geboortekoffer. En de slab vonden we helemaal geweldig. De koffer was sowieso heel attent. Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit gebaar niet kan waarderen.