MHP vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel


Culemborg, 31 augustus 2006
Pb maandag-17

MHP tegen AOW-plan PvdA

De vakcentrale MHP wijst de aangepaste plannen van de PvdA om de AOW te fiscaliseren van de hand. "Op deze manier gaan mensen straks twee keer betalen voor de AOW", zegt MHP-voorzitter Ad Verhoeven in een reactie op het PvdA-voorstel.

Hij wijst er verder op dat het PvdA-idee niets bijdraagt aan de oplossing van de vergrijzingsproblemen. "De beoogde `opbrengst' van de PvdA is namelijk te verwaarlozen", zegt Verhoeven. "Dit is een pure nivelleringsmaatregel", voegt hij eraan toe. De MHP heeft ook bezwaar aangetekend tegen het onderdeel `fiscalisering van de AOW' in het jongste SER-advies.


---

Culemborg, 31 augustus 2006
Pb 0831-15

MHP-onderwijsbond in reactie op advies Onderwijsraad

Meer perspectief voor de leraar
De MHP-onderwijsbond UNIENFTO onderschrijft het advies van de Onderwijsraad om te komen tot meer perspectief voor de leraar. De bond is van mening dat er meer carrièremogelijkheden moeten komen in het onderwijs..

De MHP vindt dat de VVD hiermee doorslaat en daarmee het vertrouwen van werknemers in de politiek schaadt. Het lijkt eerder op een wedloop wie de polisvoorwaarden weer als eerste aantast, aldus MHP-voorzitter Ad Verhoeven. Afwenteling van de WW naar de WIA (arbeidsongeschiktheid) kan volgens Verhoeven nooit het motief zijn. "Wat rest is een ordinaire bezuiniging, wederom over de ruggen van werknemers".

Het belang van carrièreperspectief wordt door de UnieNFTO onderschreven. Het is goed voor de zittende onderwijsmensen en het is tevens een mogelijkheid om hoger opgeleiden enthousiast te maken en te houden in het onderwijs, aldus Wilfred Muis, voorzitter van de UnieNFTO. Mede met het zicht op een forse aankomende uitstroom door pensionering is het advies van de Onderwijsraad van belang voor de toekomst van het onderwijs en zeker van het beroepsonderwijs. "Ook zullen wij ons in de komende CAO-onderhandelingen op sectorniveau hard maken om het beroep van leraar aantrekkelijk te houden en liefst in de volle breedte op te waarderen", zegt Muis. In het extra belonen van leraren in tekortvakken of leraren in bepaalde regio's ziet hij niet zoveel heil.

De UnieNFTO ziet in eerste instantie meer in een forse algemene salarisverhoging voor het gehele onderwijspersoneel en dan uiteraard niet alleen voor de leraren maar ook voor het ondersteunend personeel. "Als dat gerealiseerd is, kunnen we gaan nadenken over objectieve criteria om beloningsdifferentiatie mogelijk te maken. Financiën zijn anno 2007 niet meer het probleem: er is geld zat in Nederland."

De UNIENFTO is de onderwijsvakbond voor met name de medewerkers in het lager, middelbaar en het hoger beroepsonderwijs (de beroepskolom).


---