Ingezonden persbericht


Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Togo : http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/90897.pdf Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Togo
De Europese Unie is verheugd dat op 20 augustus 2006 in Lomé een algemeen politiek akkoord is gesloten, dat werd goedgekeurd goedgekeurd en ondertekend door alle deelnemers aan de Togolese binnenlandse politieke dialoog. De Europese Unie prijst het doorzettingsvermogen en de inspanningen waarmee alle deelnemers tot deze consensus zijn gekomen. Zij spreekt haar uitdrukkelijke waardering uit voor de bemiddeling door Blaise Compaoré, president van Burkina Faso, wiens rol van doorslaggevend belang is geweest. Zij is ingenomen met de verbintenis die president Faure Gnassingbé tijdens de ondertekeningsceremonie is aangegaan en waardeert de vastberadenheid waarvan hij blijk geeft om voornoemd akkoord volledig uit te voeren.
Met deze tekst wordt een van de verbintenissen nagekomen die ten aanzien van de Unie zijn aangegaan in het kader van het jongste overleg overeenkomstig artikel 96 van de Overeenkomst van Cotonou. De tekst eerbiedigt de geest van de 22 verbintenissen, verbetert de opzet van de verkiezingen en de voorwaarden voor de voorbereiding van nieuwe parlementsverkiezingen, behandelt de vraagstukken in verband met de veiligheid en straffeloosheid, voorziet tevens in de voortzetting van de institutionele hervormingen en de instelling van een regering van nationale eenheid, en creëert een mechanisme voor de monitoring en correcte nakoming van de aangegane verbintenissen waaraan door de waarnemers (met name Burkina Faso, de ECOWAS en de EU) zal worden deelgenomen.
12365/06 (Presse 244) 2
NL
Dit algemeen politiek akkoord is een wezenlijke stap naar de volledige hervatting van een volwaardige en volledige communautaire samenwerking met Togo. De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië * en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.
Noot:
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom