Gemeente Geldermalsen

Stemmen in een willekeurig stembureau

4 september 2006 - Geldermalsen wil experiment vervolg geven bij Tweede Kamerverkiezingen.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart dit jaar heeft de gemeente Geldermalsen deelgenomen aan het experiment Stemmen in een willekeurig stembureau. In verband met dit experiment werd een extra stembureau ingericht in het restaurant Eten & Drinken aan de Genteldijk (nabij het NS-station) te Geldermalsen.

Uit een gehouden evaluatie is gebleken, dat slechts 5,4% van de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om te stemmen in een ander stembureau. Zij gaven aan deze service als erg positief te ervaren. Opkomstbevorderend heeft het experiment niet gewerkt.

De verwachting was, dat het experiment een vervolg zou krijgen in wijziging van de Kieswet waardoor het landelijk zou worden ingevoerd. Door de val van het Kabinet gaat dat voorlopig niet door. Vandaar dat gemeenten voor de komende Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november a.s. opnieuw door de minister worden uitgenodigd tot deelname aan een vervolgexperiment. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor aan deze uitnodiging gehoor te geven. Het personeel van Burgerzaken en de leden van de verschillende stembureaus zijn inmiddels vertrouwd met het nieuwe systeem en door voortzetting van het experiment kunnen ook de kiezers er verder aan wennen. De gemeenteraad zal hierover beslissen op 26 september a.s.

Het inrichten van een extra stembureau bij het NS-station heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen niet veel effect gehad. Het waren hoofdzakelijk bewoners van de stationsomgeving die hier gingen stemmen. Het college verwacht dat dit bij toekomstige verkiezingen niet anders zal zijn zolang het stemmen in een willekeurig stembureau niet landelijk is ingevoerd. Vandaar dat het heeft besloten niet opnieuw een extra stembureau in te richten. Op de stempas wordt de kiezer gewezen op het dichtstbijzijnde stembureau.

De vervroegde Tweede Kamerverkiezingen leiden tot een extra kostenpost voor de begroting 2006 van 21.350,--. Wanneer Den Haag erin slaagt een stabiele regering te formeren zou dat voor de 2007 een meevaller kunnen betekenen. In de concept-begroting voor dat jaar wordt hier maar vast rekening mee gehouden en wordt uitsluitend een bedrag geraamd voor de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart 2007.