Gemeente Zevenaar


week 36, 4 tot 11 september 2006

Op vrijdag 15 september is het gemeentehuis gesloten. Het aanbiedstation en de werf zijn wel geopend, de reinigingsdienst rijdt de reguliere vrijdagroute.

Uitsluitend voor het doen van aangiften van geboorte of overlijden is de Burgerlijke Stand op deze dag geopend van 8.30 9.00 uur.

INFORMATIE - AVOND GROOT HOLTHUIZEN

De gemeente Zevenaar houdt donderdag 7 september een informatie - avond voor alle burgers over het bouwplan Groot Holthuizen (Zevenaar-Oost). De avond wordt gehouden in de Vida Studio's (Raadhuisplein 17 in Zevenaar) en duurt van 19.30 tot ongeveer 22.00 uur.

Tijdens de avond worden de volgende onderwerpen belicht:
* De Milieu-effectrapportage (Yvonne Rosloot, ARCADIS)
* Het Stedenbouwkundig plan (Jaap van den Bout, Palmboom & van den Bout)

* Het Bestemmingsplan (Johan Fuite, Witpaard partners)

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!

BEWONERSAVONDEN VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID

Wat vindt u van de verkeersveiligheid in Zevenaar? De rekenkamercommissie van de gemeente Zevenaar voert een onderzoek uit naar de effecten van het verkeersveiligheidsbeleid en heeft uw hulp daarbij nodig. De commissie wil graag weten wat u vindt van de genomen verkeersveiligheidsmaatregelen in Zevenaar. Hiervoor heeft de commissie een enquête gemaakt (www.verkeersopinie.nl?zevenaar) en organiseert het twee bewonersavonden.

Op woensdagavond 6 en 13 september worden de bewonersavonden gehouden. De waardering en de beoordeling door bewoners van het verkeersveiligheid staan centraal. Tijdens deze avonden worden 6 specifieke locaties ("hotspots") besproken. Dit zijn de Meenstestraat, Platanenlaan, t Stegeslag, Schaapsdrift, Willem de Zwijgerlaan en de Oud Zevenaarseweg.

Ronde tafelgesprekken

Onder leiding van onderzoeksbureau Partners + Pröpper vinden rondetafelgesprekken plaats. De hotspots worden in beeld gebracht met dias op een scherm. Buurtbewoners en overige belanghebbenden kunnen hun mening geven en er worden vragen gesteld over bijvoorbeeld de verkeerssituatie, de genomen veiligheidsmaatregelen en eventuele overlast. Ook kunt u suggesties geven voor het toekomstige gemeentelijke verkeersveiligheidsbeleid.

datum:

tijdstip:

Hotspot:

Accommodatie:

6 september

19:00 - 20:15

Meentsestraat

't Olde Schop, Giesbeek

20:45 - 22:30

Stegeslag en Platanenlaan

Woonzorgcentrum Subenhara, Zevenaar

13 september

19:00 - 20:15

Oud Zevenaarseweg

Zalencentrum Vlees en Vis (de Kroon), Oud-Zevenaar

20:45 - 22:30

W. de Zwijgerlaan en Schaapsdrift

Gemeentehuis Zevenaar

Vragen over de bewonersavonden kunt u stellen aan Mark Rouw van onderzoeksbureau Partners + Pröpper, telefoon 073-6587080. Voor vragen over de rekenkamercommissie kunt u contact opnemen met Frank Weijens van de gemeente Zevenaar, telefoon 0316-595331. De rekenkamercommissie hoopt buurtbewoners en andere belanghebbenden te begroeten op één van de bewonersavonden!

FIETSEN KIJKEN BIJ POLITIEDISTRICT RIVIERENLAND

Elke 1e donderdag van de maand kunnen mensen op het politiebureau van Zevenaar komen kijken of de fiets die ze zijn kwijtgeraakt soms ergens in de Liemers is aangetroffen en mogelijk bij deze gevonden fietsen staat. De fietsen zijn afkomstig uit de gehele Liemers, te weten de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. N.B.: De eerstkomende fietskijkavond is bij uitzondering niet op donderdag 7 septembermaar WOENSDAG 6 SEPTEMBER 2006 van 18:00 TOT 19:30 UUR. Het politiebureau is gevestigd aan de Zonegge 24-04 te Zevenaar

BURGERJAARVERSLAG ZEVENAAR 2005

Het Burgerjaarverslag 2005 van de gemeente Zevenaar is uitgebracht.

Het is een rapportage over de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening en de bevindingen over de kwaliteit van procedures op het vlak van burgerparticipatie.
Het verslag komt in de raadscommissie-vergadering van 14 september en de raad van 27 september a.s. aan de orde.

Het burgerjaarverslag wordt ook op de website gepubliceerd, ligt in het gemeentehuis en de bibliotheek ter inzage en kan door belangstellenden worden verkregen bij de receptie.

GEMEENTE CONTROLEERT UITKERINGEN OP NIEUWE MANIER

De gemeente Zevenaar controleert op een andere manier of mensen terecht een uitkering ontvangen. Tegelijkertijd stimuleert de gemeente het gebruik van de bijzondere bijstand en andere inkomensondersteunende regelingen. Een paar keer per jaar ontvangen bepaalde, steeds wisselende groepen uitkeringsgerechtigden een uitgebreid onderzoeksformulier. De eerste groep ontvangt binnenkort van de gemeente een brief over deze nieuwe zogenaamde themacontroles.

De Wet werk en bijstand stimuleert dat gemeenten doelmatiger controleren of zij haar uitkeringen op een juiste wijze verstrekt. Hoe zij dit doen mogen zij tot op zekere hoogte zelf bepalen. De gemeente heeft dit opgeschreven in de nota Hoogwaardig Handhaven. Met hetzelfde formulier onderzoekt de gemeente ook of men gebruik maakt van de mogelijkheden van de bijzondere bijstand en andere regelingen.

Andere vragen gaan over de inspanningen die men levert om zelf in een eigen inkomen te voorzien. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om solliciteren, vrijwilligerswerk of het volgen van een opleiding. Mensen die een onderzoeksformulier ontvangen dienen deze ingevuld en met de gevraagde bewijsstukken binnen een week terug te sturen. De aangeleverde gegevens kunnen aanleiding zijn voor verder onderzoek of een gesprek met de klantmanager.

Op deze manier neemt de gemeente een paar keer per jaar de uitkeringen van steeds een andere groep mensen onder de loep. Voor vragen over deze publicatie of de brief plus onderzoeksformulier kan men terecht bij de klantmanager.

START BOUWWERKZAAMHEDEN MASIUSPLEIN

Zoals u heeft kunnen zien zijn de voorbereidingen voor de nieuwbouw aan het Masiusplein begonnen. Op de begane grond worden hier winkelruimtes gerealiseerd met daarboven appartementen. Onder deze nieuwbouw wordt een parkeergarage voor de bewoners aangelegd. Met de realisering van dit complex en de bouw van een openbare gemeentelijke parkeergarage daarnaast, komt het Centrumplan tot een afronding. Met de bouw van de gemeentelijke parkeergarage wordt de parkeercapaciteit op het Masiusplein uitgebreid tot circa 350 openbare parkeerplaatsen.

Afgelopen week is de laatste fase van het archeologisch onderzoek gestart. Na afronding van dit onderzoek wordt begonnen met de sloop van de nog aanwezige bebouwing. De ontwikkelaar verwacht deze werkzaamheden eind september af te ronden. Het is de bedoeling om direct daarna met de bouw zelf te beginnen. De nieuwbouw wordt gefaseerd uitgevoerd: eerst wordt de nieuwbouw aan het noordelijk deel van het Masiusplein en Dokter Honigstraat gerealiseerd. De nieuwbouw aan de Nieuwe Doelenstraat wordt als laatste in aanbouw genomen. Naar verwachting zal de nieuwbouw eind 2008 klaar zijn.

Zodra de bouwactiviteiten beginnen zal een deel van het parkeerterrein Masiusplein niet meer gebruikt kunnen worden en vervallen circa 90 parkeerplaatsen. Op het Masiusplein resteren dan nog circa 160 parkeerplaatsen. Deze 160 parkeerplaatsen blijven beschikbaar tot het moment dat de bouw van de gemeentelijke openbare parkeergarage start. Dat zal eind 2007 het geval zijn. Volgens planning zal de parkeergarage ongeveer een jaar later, dus eind 2008, opgeleverd en in gebruik genomen kunnen worden.

Tijdens de bouw van deze gemeentelijke parkeergarage kan er op het Masiusplein niet geparkeerd worden. Op dit moment onderzoekt de gemeente op welke wijze dit tijdelijk verlies aan parkeerplaatsen gecompenseerd kan worden en in de omgeving tijdelijk extra parkeerplaatsen gecreëerd kunnen worden. Mogelijke oplossingen zullen eind september met verschillende belanghebbenden besproken worden, zoals bijvoorbeeld de winkeliersvereniging AOZ, aanwonenden, aangrenzende ondernemers, gehandicaptenraad en bewoners van aangrenzende woonwijken.

Dit voorjaar heeft de gemeente opdracht verstrekt om een structuurontwerp voor de gemeentelijke parkeergarage te maken. Het structuurontwerp is nagenoeg afgerond. Gelijktijdig zijn verschillende onderzoeken o.a. naar de bodemgesteldheid, bodemkwaliteit, archeologisch onderzoek, luchtkwaliteit en geluidsbelasting uitgevoerd. De resultaten van deze onderzoeken komen binnenkort beschikbaar. Het is de bedoeling om het structuurontwerp in de loop van oktober af te ronden en het ontwerp dan te presenteren. Het ontwerp zal in ieder geval worden besproken met verschillende belangengroeperingen zoals de winkeliersvereniging AOZ, aanwonenden, aangrenzende ondernemers.

VERGADERINGEN RAADSCOMMISSIES

Agenda voor de openbare vergadering van de raadscommissie SAMENLEVING op DINSDAG 12 SEPTEMBER 2006 in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur

Opening

Mededelingen portefeuillehouders

Rondvraag

Inspraak

Onderwerpen commissieagenda

Beleidsnotitie Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Zevenaar 2007

Jaarverslag en jaarrekening 2005 werkvoorziening Midden-Gelderland/Presikhaaf Bedrijven

Rapport Bouwen aan vertrouwen van de Rekenkamercommissie Arnhem

Agenda voor de openbare vergadering van de raadscommissie RUIMTE op WOENSDAG 13 SEPTEMBER in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur

Opening

Mededelingen portefeuillehouders

Rondvraag

Inspraak

Onderwerpen commissieagenda

Planontwikkeling Groot Holthuizen en Hengelder II

Regionale Huisvestingsverordening 2007; inspraak

Regionale Nota Mobiliteit

Overdracht aanbiedstation aan Reinigingsdienst de Liemers

Beschikbaar stellen krediet t.b.v. de reconstructie van het Westeinde

Agenda voor de openbare vergadering van de raadscommissie MIDDELEN op DONDERDAG 14 SEPTEMBER in het gemeentehuis (raadzaal) Aanvang: 19.30 uur

Opening

Mededelingen portefeuillehouders

Rondvraag

Inspraak

Onderwerpen commissieagenda

Burgerjaarverslag 2005

Verhoging limiet voor het aangaan en uitzetten van financieringsmiddelen

Cameratoezicht / voornemen plaatsen van cameras in de stationsomgeving

Wijziging legesverordening in verband met invoering van nieuwe modellen reisdocumenten en reisbewijzen

Jaarverslag Bezwaarschriftencommissie 2005

DE SCHOLEN ZIJN WEER BEGONNEN
Dat is voor u als weggebruiker, en zeker als automobilist, weer even wennen. Wekenlang kwam u geen fietsende scholieren tegen. En nu komen ze weer in drommen langs. En soms duidelijk bezig om alle in de schoolbanken opgepotte energie de vrije teugel te laten.

Brugklassers

Een deel van al die kinderen die letterlijk uw pad kruisen is nieuw op die route. Dat zijn de kinderen die voor de vakantie nog op de basisschool zaten maar nu naar het voortgezet onderwijs gaan. Dat betekent vrijwel automatisch: nieuwe, langere routes met meer gevaren. En dat voor die jonge onervaren, af en toe nog wat slingerende weggebruikertjes... Voor hen is die nieuwe route een nieuw, spannend en dus af en toe ook wat angstig avontuur. Van hen kunt u dus nog extra vreemde capriolen verwachten.

Let u dus de komende periode extra op scholieren die op de fiets weer naar school gaan. Ze moeten nog zon hoop leren. Ook in het verkeer. Houdt u daar als volleerde mede-verkeersdeelnemer rekening mee!

Informatie
Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem, rovg@prv.gelderland.nl of www.rovg.nl

OPENBARE BEKENDMAKINGEN

WET OP DE RUIMTELIJKE ORDENING

Aanvraag vrijstelling bestemmingsplan
Bij het college van burgemeester en wethouders is een aanvraag ingekomen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Molenwijk voor het plaatsen van een erfafscheiding op het perceel Tooropstraat 22 te Zevenaar.
Het college is voornemens deze vrijstelling te verlenen.

Ter inzage
Het ontwerp van het te nemen besluit, met de daarop betrekking hebbende stukken, ligt met ingang van donderdag 7 september a.s. gedurende zes weken ter inzage bij de Balie Ruimte. Tijdens deze periode kan een ieder schriftelijk of mondeling zijn zienswijze kenbaar maken aan burgemeester en wethouders.

WONINGWET

Ingekomen aanvragen lichte bouwvergunning week 34/2006:
* Bachstraat 87 Zevenaar, geheel plaatsen van een erfafscheiding (BL 20065567)

* Chopinstraat 57 Zevenaar, gedeeltelijk vergroten van de woning (BL 20065624)

* Julianalaan 32 Zevenaar, plaatsen van een carport en een afdak (BL 20065671)

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING ANGERLO 2004
Ingekomen aanvraag kapvergunning week 34/2006:

* Meentsestraat 54 Giesbeek, kappen van een appelboom (KA 20065723)

BOUWVERORDENING

Ingekomen aanvraag sloopvergunning week 33/2006:
* Uitmeentsestraat 15 Giesbeek, het slopen van een loods (SA 20065544)

* Oude Steeg 12 Zevenaar, het slopen van een dak van een bedrijfshal (SA 20065623)

BESLUITEN

WET OP DE RUIMTELIJKE ORDENING

Verleende vrijstellingen bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders delen mede dat zij hebben besloten met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening tijdelijke vrijstelling te verlenen

* van het bestemmingsplan Rhederlaag 1977 voor het vestigen van een zeilmakerij en het verkopen van diverse hengelsportartikelen voor de duur van twee jaar op het perceel Koestraat 3 te Lathum;
* van het bestemmingsplan Buitengebied Angerlo voor gebruiken van een jongveeschuur als caravanstalling voor de duur van één jaar op het perceel Bandijk 67 te Lathum.

Beroep

Degene wiens belang rechtstreeks bij één van deze besluiten is betrokken kan daartegen binnen een termijn van zes weken na verzending van de besluiten (op 23 augustus jl.) een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Arrondissementsrechtbank te Arnhem (Sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem). Indien een beroepschrift is ingediend en onverwijlde spoed dat vereist, kan bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Arnhem (Sector bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een voorlopige voorziening worden aangevraagd.

BRANDBEVEILIGINGSVERORDENING
Burgemeester en wethouders hebben de volgende tijdelijke gebruiksvergunningen verleend met betrekking tot brandveilig gebruik als bedoeld in artikel 2.1.1. van de Brandbeveiligings-verordening:

Week 33/2006:

* Openluchtvoorstellingen op het Raadhuisplein te Zevenaar op 26 en 27 augustus 2006;

* SeveaerRun in het centrum van Zevenaar op 27 augustus 2006;

Week 34/2006:

* Feesttent op het terrein Meentsestraat 106 te Giesbeek op 22 september 2006;

* Schutters- en volksfeesten op het Dorpsplein te Giesbeek in de periode van 1 t/m 5 september 2006;

Week 35/2006:

* Openingsfeest Stichting Philadelphia Zorg op landgoed Wielbergen aan de Mariëndaalseweg te Angerlo in de periode van 8 t/m 10 september 2006;

* Volksfeesten op sportterrein de Hors in Lathum in de periode van 21 t/m 23 september 2006

Ter inzage

Deze vergunningen liggen met de tekeningen en bijbehorende stukken vanaf 7 september 2006 ter inzage bij de brandweergarage Prof. Aalbersestraat 3 te Zevenaar.

Bezwaar
Binnen zes weken na de dag van bekendmaking kan eenieder schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 10, 6900 AA Zevenaar. Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u tevens een voorlopige voorziening vragen bij de president van de Rechtbank te Arnhem.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Preventie van de brandweer tel: 595172/595176

WONINGWET

Verleende bouwvergunningen week 35/2006:

* Landkamp 40 Babberich, vergroten van de woning (BL 20063540)
* Schubertstraat 31 Zevenaar, plaatsen van een tuinhuisje (BL 20062673)

Verleende bouwvergunningen week 34/2006:

* Kampstraat 9 Zevenaar, plaatsen van een erker aan de voorzijde van de woning (BL 20063373)
Hunneveldweg 14 Zevenaar, gedeeltelijk uitbreiden van het streekziekenhuis Zevenaar (uitbreiding radiologie afdeling, verplaatsing CT-scan en vaste opstelling MRI) (BR 20063421)
* 't Stegeslag 16 Zevenaar, plaatsen van een erfafscheiding (BL 20062345)

* De Hazelaar 71 Zevenaar, plaatsen van een overkapping (BL 20064311)

WET OP DE KANSSPELEN

Verleende vergunning week 33/2006:

* M.W.C. Willemsen, vergunning voor het gehele jaar 2006 voor het aanwezig hebben van 2 kansspelautomaten in het horecapand Markt
1-3.5 te Zevenaar (KS 20065337)

ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING ZEVENAAR 2006

Week 31/2006:

* t Patatteke, vergunning voor het hebben van een terras voor het bedrijf aan de Weverstraat 9 te Zevenaar in de periode van 15 maart t/m 15 november 2006;

* t Weverke, vergunning voor het hebben van een terras voor het bedrijf aan de Weverstraat 8 te Zevenaar in de periode van 15 maart t/m 15 november 2006

week 33/2006:

* H.P. Visser-Kuster, vergunning voor het houden van een collecte in Angerlo ten behoeve van de Sinterklaas intocht in Angerlo van 12 tot en met 19 november 2006 (CO 20064665)

week 34/2006:

* Openbare basisschool Bernard Ruijs, vergunning voor het houden van een huis aan huis collecte van 28 augustus 2006 tot en met 2 september 2006 in Angerlo ten behoeve van de kinderactiviteiten tijdens het Oranjefeest (CO 20065591)

* Markt 4 Zevenaar, vergunning voor het aanbrengen van gevelreclame (RA 20065275)

* A.G.M. Klein Herenbrink, vergunning voor het organiseren van een buurtbarbecue op 26 augustus 2006 op het veldje ter hoogte van Roodwilligen 114 te Zevenaar (BB 20065386)

* F. Jansen, ontheffing van het verbod in de openlucht snoeihout te verbranden op en rondom Nieuwe Steeg 1 te Zevenaar
* B.A. van Braak, vergunning voor het organiseren van een buurtbarbecue op 16 september 2006 van 18.00 uur tot 24.00 uur op het grasveld op de hoek Privaslaan/Schumannstraat (BB 20065457)
* Direct Dialoque Fundraising, vergunning voor het houden van een aantal donateurwervings-/promotieacties in het centrum van Zevenaar gedurende de winkelopeningstijden op 9, 23, 29 september en 6 oktober 2006 (CO 20065427)

* F.A. Polman, vergunning voor het organiseren van een buurtbarbecue op 26 augustus 2006 van 15.00 uur tot 23.00 uur op de groenstrook voor Schellenkrans 42 en 44 te Zevenaar (BB 20065423)
* H.B.J. Gesthuizen, vergunning voor het organiseren van een buurtbarbecue op 26 augustus 2006 van 20.00 uur tot 00.30 uur op het grasveld aan de St. Annastraat in Oud Zevenaar (BB 2006531)
* CWI De Liemers, vergunning voor het ophangen van 1 spandoek in de Grietsestraat in Zevenaar van 18 september tot en met 1 oktober 2006 in verband met de banenmarkt op 30 september 2006 (SP 20065367)

* J.F.P. Schafraad, vergunning voor het houden van een huis aan huis collecte t.b.v Pax Kinderhulp in de gemeente Zevenaar gecombineerd met een flessenactie in Oud Zevenaar in de week van 1 april tot en met 7 april 2007 (CO 20063889)

* Philadelphia Zorg Gelderland Oost, vergunning voor het organiseren van een openingsfeest op 8, 9 en 10 september 2006 op landgoed Wielbergen, Mariëndaalseweg 21 te Angerlo (EV 20064859)
* Stg. Jeugdactiveiten Zevenaar, vergunning voor het plaatsen van een eetkraam op 26 augustus 2006 op het binnenterrein van het Juvenaat van 17.00 uur tot 21.00 uur (ST 20065056)

Week 35/2006

* Mw. De Vlaming, vergunning voor het gebruik van de openbare ruimte voor het Musiater aan de Bommersheufsestraat 62 te Zevenaar op zaterdag 23 september 2006 van 12:00 16:00 uur; tevens is vergunning verleend voor het ten gehore brengen van muziek en het plaatsen van een podium en een geluidsinstallatie

KAPVERORDENING ZEVENAAR 1987/ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING ANGERLO 2004
Verleende kapvergunningen week 34/2006:

* 2 eiken aan de Beekseweg te Zevenaar,

* 1 paardekastanje aan de Dorpstraat in Angerlo,
* 1 es aan de Didamseweg in Angerlo,

* 1 linde aan de Pieriksestraat in Angerlo
* 1 wilg aan de Zwalmstraat in Angerlo (KA 20065384)

week 35/2006

* 5 à 6 naaldbomen op het perceel Beekseweg 24 A in Babberich (KA 20065266)

WEGENVERKEERSWET
week 30/2006

* Aanwijzen algemene gehandicaptenparkeerplaats op het meest noordelijke parkeervak aan de Tuinstraat te Giesbeek ter hoogte van de aansluiting met de Kerstraat

Tijdstip van de aanvraag kan met zich meebrengen dat een vergunning / ontheffing niet tijdig wordt gepubliceerd. Degene wiens belang rechtstreeks bij één van de bovengenoemde besluiten is betrokken, kan binnen 6 weken na de bekendmaking van het betreffende besluit aan de aanvrager daartegen een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan dat het besluit genomen heeft.

OUD PAPIER

In de gemeente Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u svp plastic folies verwijderen. Papier van bedrijven wordt niet meegenomen.

Datum

Plaats

Inzamelaar

Zaterdag 9 september

Oud Zevenaar

harmonie Sint Martinus

Zaterdag 9 september

Ooy/Zuidspoor

carnavalsvereniging Schuumkoppen

Maandag 11 september

Methen

Scouting Andreas & Cunera

Dinsdagavond 12 september

Lentemorgen 1/Zonegge 7-14

carnavalsvereniging Griethtreejers

Woensdag 13 september

Schaapsdrift, De Horst, Bloemenkamp,
't Grieth, flats Bergvrede, Meidoornflat/ Hooge Bongert, Het Broek

schutterij Sint Andreas

Woensdagavond 13 september

Heerenmäten

harmonie Sint Franciscus

OPEN MONUMENTENDAGEN 2006, 9 EN 10 SEPTEMBER

Dit jaar wordt de Open monumentendag voor de twintigste keer georganiseerd. Vanwege dit jubileum staat deze open monumentendag in het teken van Feest.

Zevenaar

Zevenaar heeft al ruim 500 jaar stadsrechten. Deze werden op 24 januari 1487 verleend aan de plattelands vrijheid Zevenaar door Johan II, hertog van Kleef. De reden hiervoor was vooral gelegen in de militaire omstandigheden in die tijd. Zevenaar moest een strategisch steunpunt worden aan de grens met het Gelderse gebied. De burcht Sevenaer met zijn omringende bebouwing vormde een tussenstation en een uitvalsbasis voor de hertogen van Kleef.

Omstreeks 1487 was het voor het Kleefse vorstenhuis de hoogste tijd om orde op zaken te stellen. De reorganisatie moest een halt toeroepen aan de grote geldverkwistingen aan het hof. Bovendien was het van groot belang om een aantal strategische punten voldoende versterking te bieden. Vandaar dat Zevenaar stadsrechten ontving.

Het gezicht van Zevenaar werd gedurende lange tijd bepaald door 2 belangrijke huizen: het huidige huis Zevenaar aan de Wittenburgstraat en de in het verleden gesloopte burcht Sevenaer(waarvan contouren te zien zijn op het Masiusplein) Kenmerkend voor Zevenaar was ook de omwalling (Masiusplein) en de gracht, alsmede vier stadspoorten, te weten de Bleckse, Grietse, Didamse en Kerkpoort. Deze poorten zijn allemaal geslecht, alleen namen herinneren ons nog daaraan.

Monumenten fietstocht
In de gemeente Zevenaar zijn ter gelegenheid van de open monumentendagen twee mooie, op elkaar aansluitende fietsroutes uitgezet die u langs de monumenten in de gemeente voeren. Verscheidene monumenten langs deze routes zullen gedurende de open monumentendagen hun deuren voor het publiek openen. De fietsroutes alsmede een overzicht van de openstellingen zijn vanaf 4 september gratis af te halen tijdens normale openingstijden op de volgende locaties;
- Het Hof van Giesbeek, Kerkstraat 55, 6987 AB Giesbeek.
- Liemers Museum, Stationsplein 4, 6901 BE Zevenaar
- Dakpan- en baksteenmuseum De Panoven, Panovenweg 18, 6905 DW Zevenaar

- Gemeentehuis van Zevenaar, Raadhuisplein 1, 6901 GN Zevenaar

Stadswandeling Zevenaar
Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids een stadswandeling door het stadscentrum van Zevenaar te maken. Voor deelname aan de stadswandeling tijdens de open monumentendagen kunt u zich vanaf 4 september aanmelden bij het Liemers Museum, telefoonnummer 0316 58 18 30.

Programma 9 en 10 september 2006

Liemers Museum
(Stationsplein 4, 6901 BE Zevenaar)
za: 10.00 - 17.00 uur
zo: 12.00 - 17.00 uur

Tentoonstelling worlds of fiction: Star Wars & Lord of the Rings, fietstocht en
aanmelding voor de stadswandeling. Zie ook
www.liemersmuseum.nl

De Panoven (baksteenmuseum)
(Panovenweg 18, 6905 DW Zevenaar)
za: 10.00 - 18.00 uur
zo: 10.00 - 18.00 uur

Rondleidingen over de oude steenfabriek door echte steengidsen, diverse kinderactiviteiten, museumrestaurant, fietsroute langs industrieel erfgoed, in de ochtenduren een monumentenfietstocht met als begin- en eindpunt de Panoven. Zie ook
www.panoven.nl

De Buitenmolen
(Molenstraat 63, 6901 CC Zevenaar)
za: 10.00 - 16.00 uur
zo: 12.00 - 16.00 uur (onder voorbehoud)

Bezichtiging en uitleg over de molen en de standen van de geklede wieken waaronder de feeststand

Molen De Hoop
(Babberichseweg 35, 6905 JR Zevenaar)
zo: 11.00 - 17.00 uur

Oogstfeest Oud-Zevenaar; diverse activiteiten, stands en demonstraties. Bezichtiging en rondleiding molen; bezichtiging nostalgische molenwinkel

Ontmoetingskerk
(Dokter Honigstraat 3, 6901 AP Zevenaar)

za: 10.00 17.00 uur

openstelling kerk, informatie (folders) en orgelspel

St. Martinuskerk Oud Zevenaar
(Kerkweg 11, 6905 AW Zevenaar)

za: 14.00 16.00 uur

zo: 14.00 16.00 uur

openstelling kerk

Nederlands Hervormde Kerk Angerlo
(Dorpstraat 31, 6986 AK Angerlo)

za: 14.00 16.00 uur

zo: 14.00 16.00 uur

openstelling kerk, expositie over mensen met een persoonlijke beperking

Nederlands Hervormde Kerk Lathum
(Kerkstraat 8, 6988 AG Lathum)

za: 10.00 16.00 uur

openstelling kerk, doorlopende rondleiding in het schitterend gerestaureerde kerkgebouw

R.K. St. Martinuskerk
(Kerkstraat 37, 6987 AA Giesbeek)

za: 11.00 15.00 uur

zo: 11.00 15.00 uur

openstelling kerk

EVENEMENTEN EN ACTIVITEITEN:

t/m 17 september

Worlds of Fiction Star Wars & Lord of the Rings (Liemers Museum)

6, 7 en 8 september

Oranjefeesten en kermis Angerlo

9 en 10 september

Open Monumentendagen

10 september

Federatief schuttersconcours St. Andreas Zevenaar

10 september

Rommelmarkt Amicitia (W. Kloosstraat 25)

12 september

Lezing over auras (Volksuniversiteit)

13 september

Optreden Roosbeef (Filmhuis Podium)

16 en 17 september

Blaas- en dweilorkestenfestival (centrum Zevenaar)

20 september

Zevenaars cabaretfestival (Filmhuis Podium)

Kijk voor meer evenementen op www.zevenaar.nl/actueel/evenementen

Naar Menu