Ingezonden persbericht


Rabobank neemt pratende website in gebruik
Stichting Oogfonds Nederland stimuleert voorleesfunctie websites

Utrecht, 4 september 2006 ? Rabobank heeft als eerste bank in Nederland haar website uitgerust met de voorleesfunctie van ReadSpeaker. De voorleesfunctie zet tekst om in spraak met een natuurlijke stem. De voorleesfunctie maakt de website beter toegankelijk voor met name visueel gehandicapten en ouderen. Stichting Oogfonds Nederland juicht het initiatief van Rabobank toe. De Stichting heeft onlangs ook de voorleesfunctie voor 10 organisaties van en voor visueel gehandicapten gefinancierd. Tot nu toe is internet voor mensen met een visuele handicap vaak slecht toegankelijk. Stichting Oogfonds Nederland vindt dat meer organisaties hun websites toegankelijker moeten maken. Daarom start zij vanaf vandaag een intensieve informatiecampagne richting grote bedrijven en organisaties.

Ingrid Kolkhuis Tanke ? Prinsenberg, directeur Stichting Oogfonds Nederland: ?Onze samenleving raakt meer en meer gericht op het visuele. Het gebruik van internet speelt hierin een grote rol. Echter, de tien meest bezochte websites in Nederland zijn niet toegankelijk voor slechtzienden. De toegankelijkheid van internet voor visueel gehandicapten is een van de speerpunten van Stichting Oogfonds Nederland. Daarom hebben wij 10 organisaties van en voor visueel gehandicapten financieel ondersteund om de voorleesfunctie van ReadSpeaker te installeren?. Roel van Houten van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang vult haar aan: ?Wij zijn zeer verheugd dat Rabobank vandaag als eerste grote bank in Nederland ReadSpeaker op haar website heeft geïmplementeerd. Hiermee maakt Rabobank informatie op haar website toegankelijk voor licht tot matig visueel gehandicapten.?

ReadSpeaker is een voorleesfunctie voor websites. De voorleesfunctie zet de tekst van een website om in spraak met een natuurlijke stem. Dit verhoogt de toegankelijkheid van de website voor visueel gehandicapten, dyslectici, ouderen en mensen die de Nederlandse taal niet optimaal beheersen.

Stichting Oogfonds Nederland heeft voor 10 organisaties van en voor blinden en slechtzienden de implementatie van de ReadSpeaker voorleesfunctie gefinancierd:


- Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang (www.sb-belang.nl)


- Retina Nederland (www.retinanederland.org)


- Maculadegeneratie Vereniging (www.maculadegeneratie.nl)


- Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (www.nvbs.nl)


- Federatie van Ouders van Visueel Gehandicapten (www.fovig.nl)


- Glaucoomvereniging (www.glaucoomvereniging.nl)


- Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (www.lsbs.nl)


- Nederlandse Luister- en Braille Bibliotheek (www.nlbb.nl)


- Kenniscentrum voor mensen met een leeshandicap (www.leeshandicaps.nl) (under construction)


- Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (www.nsvg.nl)

Over Stichting Oogfonds Nederland

Stichting Oogfonds Nederland (voorheen Stichting Fonds VNBW) zet zich als nationale fondsenwerver actief in voor visueel gehandicapten in Nederland. Stichting Oogfonds Nederland is in 1948 opgericht in Utrecht en heeft 6 medewerkers. Stichting Oogfonds Nederland heeft meer dan 46.000 donateurs en werft fondsen ten behoeve van onder andere belangenbehartiging, wetenschappelijk onderzoek en informatietoegankelijkheid (lectuur en internet). Stichting Oogfonds Nederland voert het CBF keurmerk. Voor meer informatie, zie www.oogfonds.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht