Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kasimdzhanov in Open Waalwijkse Kampioenschappen De voormalige FIDE-wereldkampioen Rustam Kasimdzhanov zal op zondag 1 oktober meespelen in de Open Waalwijkse Schaakkampioenschappen. Andere prominente deelnemers zijn Loek van Wely en Jan Timman. Er worden in het toernooi achttien partijen gespeeld met het tempo van 10 minuten per speler per partij. Alle informatie is te vinden op http://members.home.nl/r.verhoofstad/OWS.html.

---

Nederlanders winnen bronzen medaille op het WK studenten in Nigeria

Het Nederlandse studententeam heeft een bronzen medaille gewonnen op het wereldkampioenschap voor studenten in Nigeria. Het landenklassement van dit toernooi werd opgemaakt door de prestaties van de twee beste mannen en de twee beste vrouwen op te tellen. Voor Nederland speelden Thomas Willemze (5 uit 9), Alexander van Beek (4½ uit 9), Jan-Willem de Jong (5 uit 9), Marlies Bensdorp (6 uit 9) en Laura Bensdorp (5½ uit 9).
Een verslag van de Nederlandse prestaties is te vinden op www.jeugdteam.nl. Partijen kunt u vinden op
http://www.chessworld.info/live/wucc2006.html.

Het Nederlandse team bij het vertrek op Schiphol: Marlies Bensdorp, Thomas Willemze, Alexander van Beek, Jan-Willem de Jong en Laura Bensdorp.

---

Sergei Kasparov wint BDO schaaktoernooi in Haarlem

Sergei Kasparov heeft het tweede BDO Schaaktoernooi in Haarlem op overtuigende wijze gewonnen. Door een remise in de slotronde consolideerde hij zijn punt voorsprong. Michiel Abeln wist op de valreep zijn score op te vijzelen tot 5½ uit 9 en behaalde daarmee zijn eerste meesternorm. Het scoren van normen was een van de doelstellingen van het toernooi. Abeln deelde de tweede plaats met Geert van der Stricht, John van der Wiel en David Smerdon. In de tweede groep, de Challengers, ging de eerste plaats naar Yochanen Afek en Martijn Monteban.
Volgend jaar staat het derde BDO-toernooi op het programma. Alle informatie over het toernooi van dit jaar is te vinden op de toernooisite.

---

Wouter van Rijn pakt open Arnhemse schaaktitel

Willy Hendriks en de op het laatst aan het 108 schakers tellende deelnemersveld toegevoegde Alexandr Kabatianski zijn er niet in geslaagd het Open Schaakkampioenschap van Arnhem te winnen. Nadat Ruud Janssen in 2002 als titelfavoriet het eerste Arnhemse weekendtoernooi op zijn naam schreef, lukte dat geen enkele favoriet meer. Afgelopen jaar ging Stefan Kuipers van De Schaakmaat er als nummer tien geplaatste speler met de titel vandoor. Dit jaar was het niet anders. Willy Hendriks verspeelde al vroeg in het toernooi twee keer een half punt onder meer tegen de Westervoorter Jan Puijman. Bij Alexandr Kabatianski verliep vooral de zaterdag desastreus. Eerst overleefde de Duitse speler van Schaakstad Apeldoorn ternauwernood tegen Huub van Dongen uit Brabant. Zaterdagavond werd Kabatianski echter door de Wageninger Erwin Oorebeek volkomen kansloos in 23 zetten van het bord gespeeld.

Niet de gevestigde orde, maar de ASV-er Wouter van Rijn eiste de titel voor zich op. Zijn weg naar de titel was een soort ontsnappingsroute. En dat komt door de uitstekende wedstrijdmentaliteit van de Arnhemmer. Van Rijn kwam zeker tegen Ton Timman en Bram van der Velden heel goed weg. Met een enorme creativiteit maakte Van Rijn het Timman met een stuk en twee pionnen voor de dame zo moeilijk, dat de speler uit Almere uiteindelijk de tijd overschreed. Bram van der Velden gaf Wouter van Rijn geen kans tot de speler van De Toren een stuk kwijtraakte. Tegen Willy Hendriks had Van Rijn tenslotte aan een remise genoeg. Hendriks ging er nog één keer goed voor zitten, maar hij slaagde er niet in naast Van Rijn te komen. Ronderverslagen, partijen, foto's en eindstanden staan op www.asv-schaken.nl. Dgebuadze wint op valreep SIOM-toernooi in Gouda Sergey Tiviakov, grossierend in toernooizeges en regerend Nederlands kampioen, is er niet in geslaagd zijn favorietenrol volledig waar te maken bij het 14e SIOM Open Schaakkampioenschap van Gouda. In de slotronde verloor de 32-jarige Groninger zijn leidende positie door een adembenemende nederlaag tegen de Let Daniël Fridman, winnaar van de vorige drie edities van het Goudse toptoernooi. Dankzij deze spectaculaire ontknoping ging de hoofdprijs naar de ex-Georgiër Alexandre Dgebuadze, die in een zware partijenreeks slechts twee remises liet aantekenen.

Het Open Schaakkampioenschap van Gouda neemt in toenemende mate een prominente plaats in op de nationale schaakkalender. Het aantal deelnemers groeit nog steeds en de hoogste (A-) groep telde ook ditmaal veel toppers. Vijf internationale grootmeesters en even zoveel internationale meesters, het leven af en toe zuur gemaakt door een krachtig veld van subtoppers, stonden garant voor een prachtig stuk schaakpropaganda. Twee landskampioenen waren van de partij: behalve Tiviakov nam ook Zhaoqin Peng, achtvoudig Nederlands titelhoudster, deel. Zij speelde in het spel der giganten geen rol van grote betekenis, al was haar spel van grote schoonheid en scoorde zij verdienstelijk 4 uit 7.

Vooraf was het vooral de vraag, of Fridman het door schaakclub Messemaker 1847 vlekkeloos georganiseerde evenement voor de vierde keer in successie zou winnen. De sympathieke Let had echter zijn dag niet. Al in de tweede ronde kwam hij tegen outsider Van Eijk uit Wageningen met de schrik vrij: weliswaar winst, maar met nog slechts welgeteld drie seconden op de klok. In de derde partij snoepte internationaal meester Johan van Mil hem een half punt af en vervolgens viel voor hem het doek met een nederlaag tegen de latere winnaar Dgebuadze.

In de finale stormden Tiviakov en Dgebuadze schouder aan schouder met 5½ uit 6 op de finish af. Laatstgenoemde moest het punt delen met de Est Normunds Miezis, maar Tiviakov bleef zoals gemeld met lege handen tegen een ontketende Fridman. De tot Belg genaturaliseerde Dgebuadze ontving vervolgens de eerste prijs uit handen van rector Holster van de Goudse Waarden (naast opleidingsinstituut SIOM en het bedrijf Wellfound de sponsors van het OK). Gedeeld zilver en brons voor Tiviakov en Fridman, gevolgd door Miezis en het Nederlandse trio Bruno Carlier, Manuel Bosboom en Herman Grooten (allen 5 uit 7). Beste spelers van Messemaker 1847 waren Guido Royakkers en Arjan van der Leij met vier punten.

Het seniorenbestand, dat in totaal 150 deelnemers telde, kende nog twee op rating ingedeelde groepen. In de B-groep deelden Jerry van Rekom en Cor de Wit (6 punten) de eerste plaats, vóór Reint van der Knijff en Jan Evengroen (5,5). Overtuigend winnaar van de C-groep was Kirana, die al zijn partijen won. Overdam werd daar tweede met 6 punten, terwijl het kwartet Yvette Mühren-Plantfeber-van Keeken-Ypma de derde plaats deelde met een halfje minder.
Jeugdkampioenschap

Parallel aan het seniorenschaak werd het RSB Grand Prix Open Jeugdkampioenschap van Gouda gespeeld. Daarin speelden, verdeeld over vijf groepen en onder regie van wedstrijdleider Peter Scheeren, in totaal 56 jongens en meisjes. Voor ieder stonden maar liefst tien partijen op het programma. De A-groep leverde Björn Verstraate (8) de eerste plaats op, gevolgd door Robert van Rekom (7). In de B-groep eindigde Justin Jacobse bovenaan met 8 punten, vóór Niels Mijnster (7½) en Ruben Evengroen (6½). Ricardo Klepke was oppermachtig in groep C met een 100% score. Alexander Vierkant (6½) en Annemarie Slotboom (5½) volgden bescheiden op afstand.
Knappe winst in de D-groep was er voor Bernhard van der Knijff (8½), die onder anderen Bernard Evengroen (7) en Daniël Zevenhuizen (6½) achter zich liet. In de E-groep was vooral Tristan Oosterbaan (9 pnt) overtuigend. Hij bleef Ritesh Moelchand (8) en Jurgen de Haan (7) voor.

Alle informatie over het toernooi is te vinden op http://www.messemaker-1847.nl/siom2006.
Henk de Kleijnen