AEGON

AEGON 100% eigenaar van Unirobe

Verzekeringsconcern AEGON koopt de resterende 55% van assurantieketen Unirobe. AEGON nam in 2003 al een belang van 45% in Unirobe na de verkoop door AXA. Daardoor wordt AEGON nu 100% eigenaar van deze groep assurantiekantoren, waaronder IAK, WBD Lippmann en Kröller.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet nog haar goedkeuring geven voor de transactie. De Unirobe Groep bestaat uit 19 bedrijven met 36 vestigingen en ruim 900 medewerkers. De kantoren zullen in principe onder eigen naam blijven opereren in hun specifieke markt. Unirobe houdt daarmee haar multi-labelstrategie.

Joop van Berkum (huidig directievoorzitter van Unirobe): "Het management van Unirobe is van mening dat deze transactie toegevoegde waarde aan haar relaties biedt en bovendien de positie van de onderneming versterkt. Het in het verleden gevoerde succesvolle beleid ten aanzien van onze advies-onafhankelijkheid wordt ook na de overname door AEGON gehandhaafd. Dat betekent dat de kantoren van Unirobe geen verplichting hebben om productie onder te brengen bij aandeelhouder AEGON. Maar AEGON is een belangrijke stakeholder waar we graag zaken mee doen."

Verzekeraar AEGON is ook eigenaar van adviesketen Meeús. Beide ketens, Unirobe en Meeús, blijven naast elkaar bestaan onder hun eigen naam en met hun eigen management. Er komt een centrale holding en de komende maanden zullen mogelijkheden voor samenwerking en te behalen synergievoordelen nader worden bestudeerd. Van totale integratie is geen sprake. Gedwongen ontslagen zullen door deze transactie niet vallen. Aan de ondernemingsraden van alle betrokken bedrijven is om advies gevraagd.

Het management van de holding bestaat uit Joop van Berkum (57, voorzitter), Leo Peeters Weem (49, vice-voorzitter, tevens directievoorzitter van Meeús), en Han Diebels (59, die van Berkum opvolgt als directievoorzitter van Unirobe). Ook komt er een Raad van Commissarissen met een onafhankelijke voorzitter. De holding zal gehuisvest zijn in Nieuwegein waar sinds april dit jaar ook het hoofdkantoor van Meeús is gevestigd. De combinatie van beide bedrijven realiseert naar verwachting dit jaar een omzet van ca ⬠300 mln en telt ruim 3000 medewerkers.

Johan van der Werf (directievoorzitter AEGON NL en Lid van de RvB AEGON): "De verkoop van Unirobe door AXA was in 2003 een prachtige kans om ons belang in intermediaire distributie verder uit te breiden. We hebben nu de resterende aandelen overgenomen, want Unirobe heeft zich commercieel en financieel goed ontwikkeld. En de samenwerking is ons de afgelopen jaren goed bevallen. Professionele intermediairs zullen belangrijk blijven in de volle omvang van de financiële dienstverlening. Ik zie het allereerst als een goede investering, maar hoop natuurlijk ook dat we in staat zullen zijn meer zaken met elkaar te doen."

04-09-2006