Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vijftig jongeren uit jji's naar Kop van Deelen

Persbericht, 4-9-2006

Staatssecretaris Clémence Ross (VWS) heeft vanochtend het voormalig militair terrein op de Kop van Deelen (Hoenderloo) als jeugdzorginstelling geopend.

De gebouwen bieden plaats aan vijftig jeugdigen die over zijn gekomen uit een justitiële jeugdinrichting (jji). Hoenderloo is één van zes initiatieven die VWS heeft aangemerkt als `alternatief aanbod': een plek voor jongeren die zonder strafbaar feit te hebben gepleegd, toch in een jji werden geplaatst.

In 2005 werd, na een wens van de Tweede Kamer, een begin gemaakt met het creëren van zorgaanbod voor de civielrechterlijk geplaatste jongeren met ernstige gedragsproblemen in een jji. Tot dusverre zijn er 126 plaatsen nieuw aanbod beschikbaar. In 2007 zal het aantal plekken worden uitgebreid tot ongeveer 250 en vanaf 2008 zullen ook een aantal voormalige justitiële jeugdinrichtingen als gesloten jeugdzorginstelling verdergaan. In 2010 moeten alle kinderen die op civielrechtelijke titel in een jji verblijven, zijn overgeplaatst naar een jeugdzorginstelling onder VWS-regime.

De jeugdzorg in de Kop van Deelen onderscheidt zich van de eerdere initiatieven, omdat er geen sprake is van maatregelen die de vrijheid van de jongeren beperken. Zo worden jongeren in Hoenderloo niet afgezonderd van de groep en gaat de deur niet op de knip. Door intensievere behandeling en begeleiding kunnen de jongens en meisjes die eerst gesloten opgevangen werden, in een open situatie worden behandeld. De Hoenderloo Groep heeft zijn zorgprogramma's hiervoor verbreed en verdiept.

Behalve aan de jongeren die zijn overgekomen uit jji's, biedt de Kop van Deelen ook plaats aan 50 jongeren die residentële jeugdzorg nodig hebben. Deze plekken zijn gecreëerd om de wachtlijst in de jeugdzorg te beperken.