Hoofdbedrijfschap detailhandel

Den Haag, 4 september 2006

Staatssecretaris Van Hoof eerste cursist
HBD introduceert gratis online weerbaarheidtraining geweld en agressie

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft samen met de Stichting Opleidingsfonds Detailhandel (SOD) een online weerbaarheidtraining ontwikkeld, die winkelmedewerkers beter moet wapenen tegen agressie en geweld waarmee zij op de winkelvloer geconfronteerd kunnen worden. De training is primair ontwikkeld voor beginnende medewerkers in de detailhandel, maar is ook uitstekend toepasbaar in het vmbo- en mbo-onderwijs. Via www.veiligindewinkel.nl kan de training gratis worden gevolgd.

Op maandag 4 september was staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de eerste cursist die deze nieuwe training volgde. Precies een week eerder liet de staatssecretaris aan de Tweede Kamer weten dat medewerkers in de detailhandel in hun werk steeds vaker te maken krijgen met (verbale) agressie en geweld. Dat bleek uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie. In het rapport van de Arbeidsinspectie wordt geadviseerd medewerkers in de detailhandel een weerbaarheidtraining aan te bieden.

Gratis en online
Volgens Herman van der Geest, voorzitter van de projectgroep 'Stop Winkelcriminaliteit' van het HBD biedt de onlinetraining een goede opstap. 'Vaak weten beginnende medewerkers niet precies hoe om te gaan met geweld en agressie, waardoor de situatie alleen maar verergert. In veel gevallen kan een escalatie worden voorkomen door de juiste houding en gedrag.' De onlinetraining leert medewerkers hoe ze het beste kunnen reageren op agressief gedrag en geeft tips en richtlijnen voor preventie. Om de training voor iedereen toegankelijk te maken, wordt deze gratis aangeboden via www.veiligindewinkel.nl.

Interactief
E-learning biedt de mogelijkheid individuele cursisten op een interactieve manier te trainen. De onlinetraining is vooral gericht op het aanspreken van klanten en omgaan met agressie en bestaat uit vijf elementen: Klantbenadering; Verdachte situaties; Omgaan met groepen; Klachtenbehandeling; Omgaan met agressie gericht op de persoon. De training duurt circa 45 minuten. De cursist ziet verschillende videofilmpjes en krijgt een aantal opdrachten. De training wordt afgesloten met een toets. Als de toetsvragen juist worden beantwoord, ontvangt de cursist een HBD-certificaat.

Preventie en nazorg goed geregeld in de detailhandel
Herman van der Geest wees de staatssecretaris op de vele activiteiten die inmiddels door het HBD worden ondernomen om de detailhandel veiliger te maken. 'Het is hartstikke leuk om in de winkel te werken. Juist doordat je steeds met mensen werkt. Maar als er miljoenen winkelbezoekers zijn gaat het af en toe fout. Het is zaak dat we het dan als detailhandel goed geregeld hebben. Dat begint met preventie, onder andere door deze training en gaat door tot een goede opvang in geval van traumatische ervaringen. Vandaar dat de detailhandel ook een eigen, gratis slachtofferhulp kent.'

Stop winkelcriminaliteit
Naast de onlinetraining 'Voorkomen van en omgaan met agressie en geweld in de winkel' biedt het HBD ook groepstrainingen 'Stop winkelcriminaliteit'. In deze trainingen wordt uitvoeriger stil gestaan bij de mogelijkheden tot verbetering van de veiligheid in de winkel. Meer informatie hierover is te vinden op de site www.stopwinkelcriminaliteit.nl. Op die HBD-site staat ook veel informatie en praktische tips over het voorkomen van en omgaan met agressie, winkeldiefstal en overvallen.


Noot voor de redactie/

Hoofdbedrijfschap Detailhandel