AutoRai

Tom Kristensen bezorgt Audi DTM-zege op Zandvoort

(9/4/2006)
Audi-coureur Tom Kristensen zegevierde tijdens de zevende race van het Duits toerwagenkampioenschap DTM op Circuit Park Zandvoort. Voor niet minder dan 78.500 bezoekers behaalde de Deen met zijn Audi A4 DTM de tweede DTM-zege van het seizoen. Het aantal bezoekers betekende een nieuw record voor de DTM op Zandvoort.
De Nederlandse DTM-race vestigde daarmee zijn reputatie als het succesvolste DTM-evenement buiten Duitsland. Naast winnaar Kristensen, die met zijn overwinning de achterstand op de leider in het kampioenschap, Bernd Schneider, tot tien punten verkleinde, eindigde ook Martin Tomczyk voor Audi op het podium. Evenals twee weken eerder op de Nürburgring werd Tomczyk als derde geklasseerd. Met dit resultaat klom hij op naar de vierde plaats in de tussenstand van het kampioenschap.

Kristensen legde met een goede start de basis voor zijn overwinning op Zandvoort. Hij vertrok als tweede voor de 38 ronden lange race en pakte bij het uitdoven van het startlicht direct de leiding. Die stond hij in het verloop van de race ook niet meer af, afgezien van de twee verplichte pitstops die iedere DTM-coureur tijdens de wedstrijd moet maken. Bij de eerste pitstop had Kristensen te maken met een klein probleempje: na het bijtanken bleef de tankkan aan zijn auto hangen, maar de coureur raakte deze onnodige ballast snel weer kwijt. In de slotfase had hij nog te maken met remproblemen aan het rechter voorwiel, doordat de luchttoevoer verstopt was geraakt. Ook dit bracht Kristensens overwinning echter niet in gevaar. âDeze overwinning was heel belangrijk voor Audi en voor mijzelfâ, zei hij na afloop. âDe auto liep uitstekend.â

Martin Tomczyk reed evenals twee weken geleden op de Nürburgring opnieuw een sterke race. Hij reed lange tijd op de tweede plaats, maar moest na een rondenlang spannend duel uiteindelijk toch viervoudig DTM-kampioen Bernd Schneider voor zich dulden. âIk had in het gevecht iets teveel van mijn banden gevergd, waardoor hij me nog kon inhalenâ, aldus Tomczyk. Oud-DTM-kampioen Mattias Ekström, in 2002 en 2004 winnaar van de DTM-race op Zandvoort, kwam dit keer niet in aanmerking voor de ereplaatsen. Hij reed lang derde achter Kristensen en Tomczyk, maar werd toen in de rondte geduwd door Mercedes-rijder Green en werd uiteindelijk slechts dertiende.

Ook Audi-coureur Heinz-Harald Frentzen reed een prima race, waarin hij als vijfde over de streep kwam. Daarmee eindigde hij een plaats voor Timo Scheider, die met zijn Audi A4 DTM van het Audi Sport Team Rosberg de best geklasseerde rijder met een auto van vorig jaar was. Audi-sportdirecteur Dr. Wolfgang Ullrich toonde zich tevreden: âWat we vandaag hebben gezien was pure reclame voor de DTM. Een spannende race, waarvan de toeschouwers zeker genoten hebben!â