Controle van langkorrelige rijst en breukrijst afkomstig uit de Verenigde Staten

Naar aanleiding van de mededeling van de Verenigde Staten van Amerika aan de Europese Commissie op 18 augustus laatstleden dat langkorrelige rijst die verontreinigd is door niet in de EU toegelaten genetisch gemodificeerde rijst « LL RICE 601 » kon worden uitgevoerd naar de Europese Unie, heeft de Commissie een aantal maatregelen vastgelegd die de Lidstaten moeten nemen.

De Commissie heeft in haar beslissing van 24 augustus voorzien dat enkel partijen langkorrelige rijst en breukrijst uit de USA in de EU ingevoerd kunnen worden indien zij vergezeld gaan van een analyserapport waaruit blijkt dat het product geen genetisch gemodificeerde rijst "LL RICE 601" bevat.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (F.A.V.V.) heeft zowel de betrokken sector als de douane ingelicht en heeft de volgende maatregelen genomen:


- een systematische controle bij de import van langkorrelige rijst en breukrijst afkomstig uit de Verenigde Staten. Enkel de partijen, waarvan de analyse uitwijst dat er geen verboden transgenetische rijst aanwezig is, kan in de intracommunautaire handel worden gebracht;


- het instellen van een bemonsteringsplan voor de betrokken uit de Verenigde Staten ingevoerde rijst en op de markt gebracht voor 24 augustus 2006.

Het FAVV heeft eveneens aan het bedrijfsleven gevraagd de nodige maatregelen te nemen om zich te vergewissen van de afwezigheid van genetisch gemodificeerde rijst in de stocks die zich op dit ogenblik in hun bedrijf bevinden en in de verdachte partijen rijst.

Ingeval de analyses de aanwezigheid van GGO's bevestigen zullen deze loten in beslag genomen worden. Het FAVV kijkt met ongeduld uit naar de beslissing van de Europese Commissie voor wat de producten betreft die reeds op de EU-markt zijn, en eveneens naar de risico-evaluatie van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA).

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65