Ingezonden persbericht


Prof.dr. Yigal Pinto lid Raad Medische Wetenschappen KNAW

De Maastrichtse hoogleraar Cardiologie prof.dr. Yigal Pinto is benoemd tot lid van de Raad voor Medische Wetenschappen (RMW) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Pinto is als cardioloog verbonden aan het academisch ziekenhuis Maastricht en hij hoofd Experimentele Cardiologie van CARIM, het Cardiovascular Research Institute Maastricht van de Universiteit Maastricht. De Raad voor Medische Wetenschappen adviseert ondermeer de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra.

De Raad voor Medische Wetenschappen is ingesteld in 1984 en adviseert gevraagd en ongevraagd over de medische wetenschappen (met inbegrip van de tandheelkunde, de diergeneeskunde en de farmacie). De raad bevordert het onderzoek op deze wetenschapsgebieden, zowel inhoudelijk als wat betreft de organisatie ervan,door het gevraagd en ongevraagd uitbrengen van adviezen en het organiseren van discussiemiddagen en symposia en het adviseren over juridische en ethische vragen in verband met gezondheids(zorg)onderzoek. Daarnaast draagt de RMW bij aan advisering op het terrein van dierproeven, transgenese en biotechnologie en treedt de raad op als nationale organisatie voor het contact met de Council for the International Organizations of Medical Sciences (CIOMS).

KNAW
De KNAW adviseert de regering over aangelegenheden op het gebied van de wetenschapsbeoefening. De adviezen kunnen gaan over wetenschapsinhoudelijke zaken, maar ook over bijvoorbeeld het loopbaanbeleid van onderzoekers of de Nederlandse bijdrage aan grote internationale projecten. Adviezen worden - gevraagd en ongevraagd - uitgebracht aan parlement, ministeries, universiteiten en onderzoeksorganisaties, geldverdelende organisaties en internationale organisaties.

Om de adviestaak goed te kunnen vervullen, kent de KNAW raden op alle terreinen van de wetenschap. Naast leden van de KNAW zijn wetenschapsbeoefenaren bij universiteiten, onderzoeksinstituten en uit het bedrijfsleven hierin vertegenwoordigd. Zo wordt een ruime kring van deskundigen bij de activiteiten van de KNAW betrokken. Een zwaartepunt in de adviesfunctie vormen de wetenschapsverkenningen. Het doel van deze verkenningen is richting te geven aan het denken over wetenschappelijke ontwikkelingen en over het in verband daarmee te voeren beleid. Verkenningen worden vanuit de KNAW-adviesraden geïnitieerd.