EPC-norm blijft voor verwarring zorgen

Neprom

http://www.neprom.nl/

PERSBERICHT
Voorburg, 4 september 2006

EPC-norm blijft voor verwarring zorgen

Door een procedurefout van het ministerie van VROM is de aanscherping van de energieprestatienorm (EPC) voor woningbouw niet vanaf 1 januari 2006 in werking getreden, maar pas vanaf 15 augustus van dit jaar. Hierover is grote verwarring ontstaan. De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, roept gemeenten op om bouwaanvragen ingediend voor 15 augustus op basis van de oude EPC-norm alsnog goed te keuren. Hiermee gaan de ontwikkelaars lijnrecht in tegen de opvatting van het ministerie van VROM.

NEPROM-voorzitter Dietmar Werner: 'Wij zijn zeer teleurgesteld in de handelwijze van het ministerie van VROM. Eerst publiceert men een nieuwe norm, terwijl op dat moment de ambtenaren al wisten dat de norm nog genotificeerd had moeten worden in Brussel. Vervolgens blijft men tegen beter weten in vasthouden aan de nieuwe norm terwijl de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de gemeenten adviseert om tot 15 augustus aan de oude norm vast te houden. Voor gemeenten en ontwikkelaars zorgt dit voor grote onduidelijkheid. Met de wijziging zijn hoge kosten gemoeid. Bovendien heeft de onzekerheid nodeloos tijdverlies tot gevolg.' In de afgelopen maanden zijn tal van bouwaanvragen bij gemeenten ingediend op basis van de oude EPC. In een aantal gemeenten zijn die bouwaanvragen goedgekeurd. Andere gemeenten twijfelen nog. Werner roept gemeenten op om voor bouwaanvragen ingediend tot 15 augustus de oude norm te hanteren.

Onder grote druk stemde de Tweede Kamer eind 2005 in met het voorstel van minister Dekker om met ingang van 1 januari 2006 de EPC voor woningbouw aan te scherpen naar 0,8. Over de norm was reeds veel discussie ontstaan, omdat tal van maatschappelijke organisaties waarschuwden voor de gevolgen van de nieuwe norm. Op aandringen van de Kamer moest minister Dekker een commissie instellen die een second opinion moet geven over de deugdelijkheid van het onderzoek dat ten grondslag lag aan de aanscherping. Die commissie zal binnenkort rapporteren.

Recentelijk is gebleken dat het ministerie van VROM verzuimde om de aanscherping van de EPC-norm naar 0,8 tijdig te laten notificeren bij de Europese Unie. Om het verzuim recht te zetten, vroeg het ministerie alsnog notificatie aan. In juni werd de nieuwe datum van inwerkingtreding van 15 augustus 2006 in het Staatsblad gepubliceerd. In reactie daarop heeft de VNG een persbericht uitgezonden waarin zij concludeert dat tot 15 augustus de EPC-norm van 1,0 geldt. De VNG adviseert haar leden nadrukkelijk om bouwaanvragen die zijn ingediend vóór 15 augustus 2006 en die zijn gebaseerd op een EPC-norm van 1,0 te accepteren. Gemeenten hebben inmiddels in navolging daarvan bouwaanvragen met EPC = 1,0 van voor 15 augustus goedgekeurd. Er is echter verwarring ontstaan omdat het ministerie van VROM op zijn site blijft volhouden dat de norm van EPC = 0,8 vanaf 1 januari 2006 geldt. Ten onrechte, zoals ook blijkt uit juridisch advies ingewonnen door de NEPROM. De NEPROM heeft daarom in een schrijven aan alle gemeenten opgeroepen om bouwaanvragen van voor 15 augustus gebaseerd op de oude norm alsnog goed te keuren.