Unicef



Gaza: terug naar school met Unicef 04 september 2006, New York - In Gaza en op de Westelijke Jordaanoever maken 1,6 miljoen kinderen zich op voor een nieuw schooljaar. Het aanhoudende geweld in Gaza zorgt echter voor veel problemen. Het gebied wordt geteisterd door armoede. Leraren hebben al zes maanden geen salaris ontvangen en dreigen met stakingen. Veel gezinnen kunnen het lesgeld of de schooluniformen niet betalen.

Deze kinderen op de Westelijke Jordaanoever hebben hun eigen actiegroep opgericht om het recht op onderwijs te promoten.
Foto: Unicef/2006/Sabella

Deze kinderen op de Westelijke Jordaanoever hebben hun eigen actiegroep opgericht om het recht op onderwijs te promoten. Foto: Unicef/2006/Sabella

Unicef, het ministerie van Onderwijs en andere partners hebben een Back to School-campagne (Terug naar School) opgezet om de meest kwetsbare kinderen te helpen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat scholen onderwijsmateriaal krijgen en dat ouders uniformen en schoolspullen voor hun kinderen kunnen kopen.

Terug naar het dagelijkse leven Dan Rohrman, Unicef-vertegenwoordiger in de bezette Palestijnse gebieden, benadrukt dat school van vitaal belang is voor deze kinderen.

"Ze leven in een omgeving die wordt beheerst door angst, geweld en onzekerheid. Daarnaast hebben ze ook nog eens een ontzettend moeilijke zomer achter de rug met veel invasies en beschietingen. Alleen al in juli werden 39 kinderen gedood. Kinderen durfden niet buiten te spelen. Ze gingen niet naar het strand. Ze gingen niet naar het park. Ze speelden binnen. Terug naar school gaan betekent dus een terugkeer naar de normale gang van zaken. Terug naar het dagelijkse leven waar kinderen zo op gesteld zijn."

Lamees Moeen (16) en Ibrahim Daood (17) zeggen dat geweld niet thuis hoort op school.
Foto: Unicef/2006/Sabella
Lamees Moeen (16) en Ibrahim Daood (17) zeggen dat geweld niet thuis hoort op school. Foto: Unicef/2006/Sabella

Actiegroepen
Om de problemen het hoofd te kunnen bieden, hebben Unicef en haar partners een aantal groepen opgericht met leerlingen, ouders en leraren. De bijeenkomsten zijn bedoeld om bij de gemeenschap steun te krijgen voor onderwijs.

Diverse kinderen hebben hun eigen actiegroepen opgericht om het geweld in de scholen te beperken. Bijna de helft van alle leerlingen heeft het afgelopen jaar met geweld te maken gehad en veel kinderen zeggen dat ze daarom niet meer naar school gaan.

Gebrek aan veiligheid
"Het grootste probleem is het gebrek aan veiligheid. Financiële steun kan op de een of andere manier vaak wel geregeld worden, maar de stress van de kinderen is veel moeilijker op te lossen", aldus Sahar Jared, een leraar in Gaza.