Ingezonden persbericht


Geen idee van compliance en IT governance
~ Merendeel van de managers kan niet uitleggen wat hype-begrippen betekenen ~

Ondanks de steeds hogere frequentie waarmee de begrippen 'compliance' en 'IT governance' voorbij komen, weten de meeste managers niet of nauwelijks wat ermee bedoeld wordt. Met name in de non-profitsector kan men niet uitleggen wat de veelgebruikte termen in relatie tot wetgeving en transparantie eigenlijk inhouden. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van ICT-marktplaats Marqit, die organisaties ondersteunt bij de oriëntatie op en selectie van ICT-oplossingen.

Marqit ondervroeg 843 ICT- en algemeen managers in diverse sectoren naar hun kennis van compliance (handelen in overeenstemming met bepaalde regels) en IT governance (garanderen dat IT de bedrijfsstrategie - en doelstellingen optimaal ondersteunt). Deze begrippen winnen aan belang vanwege strengere (inter)nationale regelgeving en de behoefte aan transparantie in organisaties. Uit de antwoorden van respondenten komen de volgende opvallende feiten naar voren:


* Bijna de helft van de managers weet niet wat compliance en IT governance is;
* IT'ers hebben minder kennis van de begrippen dan andere managers;
* Bij de overheid weet men minder van compliance en IT governance dan in het bedrijfsleven.

Compliance en IT governance? Geen idee
De algemene kennis van de begrippen compliance en IT governance is schrikbarend laag. Slechts 37 procent van de ondervraagde managers kan uitleggen wat ermee bedoeld wordt. 38 procent heeft ervan gehoord, maar weet niet wat de begrippen betekenen en 10 procent van de managers heeft er zelfs nog nooit van gehoord. "Er is dus nog een grote stap te maken in kennisoverdracht", aldus Roderick Wijsmuller, managing director van Marqit. "Als aandeelhouders en stakeholders transparantie verlangen bij de bedrijfsvoering en ondersteunende processen, verwacht men ook een bepaald kennisniveau en inzicht. Nu blijkt dat dit absoluut niet het geval is als we praten over de IT-kant van corporate governance. Veel aanbieders van ICT-oplossingen die ondersteuning bieden bij deze problematiek gaan ervan uit dat hun doelgroep exact weet wat er nodig is. Er is dus sprake van een enorme miscommunicatie tussen aanbieders en eindgebruikers."

IT'ers weten nog minder
Binnen IT-afdelingen gaan de begrippen een steeds grotere rol spelen, vanwege de vereisten om transparantie te bewerkstelligen in het IT-beleid en de behoefte aan systemen om compliance mogelijk te maken. Echter, de kennis van compliance en IT governance onder IT'ers ligt nog onder het gemiddelde: tweederde (67 procent) van de ICT'ers heeft er nooit van gehoord of kan de betekenis niet uitleggen, ten opzichte van een nog altijd hoog percentage van 57 procent onder non-ICT'ers.

Non-profit; geen kennis
Binnen overheidsorganisaties kan slechts een kleine groep van 28 procent uitleggen wat compliance en IT governance betekent. Een opvallend verschil ten opzichte van profitorganisaties, waarin 40 procent aangeeft een goed beeld te hebben van de waarde van de begrippen. "Wij hebben al eerder gemeld dat vooral overheidsorganisaties veelvuldig het slachtoffer zijn van misbruik van en incidenten met IT-systemen. De onbekendheid met de regels binnen deze overheidsinstanties is dan ook alarmerend en Marqit adviseert gespecialiseerde partijen in de markt om zich te richten op kennisoverdracht richting deze organisaties, vervolgt Wijsmuller."

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Marqit
Marqit is een onafhankelijke markplaats voor de ICT, die vraag en aanbod in de ICT-markt bij elkaar brengt. Het doel van Marqit is ICT-beslissers te ondersteunen tijdens hun oriëntatie op en selectie van ICT-oplossingen, om zo de juiste keuze te kunnen maken. http://www.marqit.nl

Voor het volledige onderzoeksrapport of een interview kunt u contact opnemen met:

Marieke van Zuien van LEWIS Communicatie BV
Tel: +31 (0)40 235 46 00
Fax: +31 (0)40 235 46 01
E-mail: mariekev@lewispr.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com

PRWEEK UK - Top ten all-sector agency, 2005
PRWEEK UK - Number one in technology PR league, 2003, 2004, 2005 The Sunday Times - Top 100 best small companies to work for, 2005 The Holmes Report - Top 10 Multinational consultancies to work for, 2005 The Holmes Report - Best consultancy to work for, 2004 Financial Times - Top 20 best places to work, 2004 PRWEEK US - Fastest climbing technology agency, 2004